menu
Културен обмен с Новия свят
Културен обмен с Новия свят
Светът се променя необратимо след откриването на Америка.

Културен обмен с Новия свят

Щом Колумб стъпил в Америка, между стария и новия свят започва обмен – на животни, храна, идеи, култура. В продължение на столетия, цивилизациите на Американския континент и на Европа се развиват отделно, но през 15 век се случва огромна промяна. Знаем, че храната, която днес ядем идва от всички краища на света, а много популярни продукти като картофи и какао са били непознати на предците ни в Европа и Азия, но обменът не спира само до тук. Културата на двата „свята“ също се влияе от сблъсъка между цивилизациите и играе роля за облика на днешния свят.

Големите животни

В Новия свят нямало големи животни, които да се използват за транспорт или да се отглеждат за месо и мляко. Конете бързо било приети от местните и се разпространили навсякъде. Те помогнали да се засилят транспорта и комуникациите между отдалечени райони, трансформирали лова и обработването на земята, а някои племена в Северна Америка преминали към изцяло номадски начин на живот, защото вече можели да се придвижват бързо. Европейците внесли и добитък в новите територии, който променил изцяло хранителните навици на местните. Същото се случило в Европа, след като били внесени нови храни.

Религия

Безспорно, най-голямата „идея“, която европейците донесли в Америка била християнската религия. Местните имали различни вярвания и обичаи, които европейците нарекли „езически“ и се заели да ги изкореняват и да разпространяват християнството сред колкото се може повече хора. Разбира се, това не винаги ставало доброволно, но новите идеи оказват влияние върху местните общества и помогнали те да бъдат подчинени на европейските завоеватели. Същевременно, откриването на Новия свят повлияло и върху европейските християни които от началото на съществуването си, приемат, че светът се състои от Европа, Азия и Африка. Откриването на нови територии е предизвикателство за цялата концепция и води до някои промени във вижданията на духовниците.

Технология

Основна технология, която Европейците пренесли в Америка били оръжията. Те помогнали за овладяването на новия свят, но и бързо се разпространили сред местните, защото били удобни за лов. Скоро пушките, оръдията и барута станали част от обществото. Друга технология, неизвестна в новия свят било печатането, което също се харесало на местните.

Болести

Европейските заселници пренесли огромен брой заболявания, които били непознати в Америка – морбили, шарка, тиф, холера, сифилис  и много други станали причина за смъртта на милиони хора, защото местните нямали никакъв имунитет към тях, нито начин за лечение. Смъртоносните епидемии допринесли за упадъка на цивилизациите на ацтеките и инките. Това повлияло върху цялото развитие на континента, тъй като отворило пътя на още повече заселници от стария свят.

Новият свят, със своите уникални особености, природни ресурси и полезни растения също повлиял върху Европа. Стотици хиляди изоставили стария континент и се отправили на рисковано пътешествие към непознати земи, за да търсят по-добър живот.

Те пренесли със себе си своите традиции, но и приели някои от местните обичаи. В този контекст се развило новото общество на Америка, а старото – в Европа – се променило необратимо. Коренно били променени транспорта, земеделието, представата за света. Сблъсъкът между различните култури донесъл и нови предизвикателства навсякъде по света. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!