menu
Топ 7 съвета за по-бързо научаване на език
Топ 7 съвета за по-бързо научаване на език
Не само от стоенето над учебниците има полза.

В съвремието ни владеенето на колкото се може повече езици става все по-важно. Общуването чрез език е определящо за нас като вид. В нашата епоха на глобализация е наистина от изключително значение да можем да общуваме с хората от всеки край на света. Научаването на нов език отваря неизброимо много възможности за работа и развитие. Увеличават се източниците на информация, които можем да ползваме.

Не само тетрадките и учебниците са от полза за научаването на даден език. Ето какво още може да направите, за да ускорите процеса.

  1. Слушайте песни на езика, който искате да научите. Намерете изпълнители и музика, които наистина ви харесват и слушате с удоволствие. Четете текстовете, вижте как се превеждат и се опитайте да пеете заедно с изпълнителя. Важното е да ви доставя удоволствие, защото така ще научите наистина много. Музиката помага на мозъка да запомня по-бързо и по-добре, а факта, че ви харесва ще ви носи мотивация да продължавате.
  2. Гледайте филми без субтитри на езика, който искате да научите. Добра идея е първо да го изгледате със субтитрите, а после без. Така ще се ориентирате по-добре. Може да ви е трудно в началото, но ухото ви ще свикне. Отново е важно да изберете филм или сериал, който ви харесва и ви е интересен.
  3. Четете кратки текстове на езика, който искате да научите. Например статии, постове в социалните мрежи. Влезте в групи и се абонирайте за канали, които ще ви доставят редовно такава информация. Трябва да ви е интересно, за да може наистина да имате мотивацията всеки ден да се стараете да разберете какво е написано и да се упражнявате в четене и превод.
  4. Четене на книги. Да, звучи като да изкачиш Еверест. Истината е, че винаги ще ви се струва, че не сте готови за тази крачка. Важното е да се осмелите и да пробвате. Изберете лесна книга в началото, да няма твърде сложен и богат език. Може да е детска книжка или книга, която вече сте чели на родния си език. Търсете думите, които не знаете. В контекста на книгата ще ги запомняте по-лесно. Няма да разбирате абсолютно всичко в началото, но отново чрез констекста ще се ориентирате. Четенето е изключително, изключително полезно за научаването на език!
  5. Говорете езика. Не се стеснявайте, не мислете за грешките, които допускате. Все някога трябва да започнете и никой не очаква от вас още от самото начало да сте перфектни. В интернет може да се свържете с хора, които също учат този език и да се упражнявате в говорене заедно.
  6. Водете си дневник на езика, който искате да научите. Така ще свикнете да се изразявате по-бързо и по-точно. Ще упражнявате писането на езика по забавен начин.
  7. Бъдете постоянни. Това е единствената гаранция, че ще се получи. Учете всеки ден по най-различни начини. Както казахме, заобиколете се с тези език - музиката, филмите, книгите, статиите, общуването - направете го на новия език. Това е най-естественият начин за учене. Не подценвайте и уроците и домашните, разбира се. Те ще ви направят наистина грамотни в езика и ще ви дадат стройна систематизирана програма за учене.

Ученето на език може да бъде страхотно забавно. Разчупете мисленето си, бъдете смели и ще се убедите сами!

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!