menu
Как времето навън влияе на емоциите ни
Как времето навън влияе на емоциите ни
Времето има ли значение за вас?

Как времето навън влияе на емоциите ни

От дълги години хората сме убедени, че времето навън оказва влияние върху „времето“ вътре в нас. Досега да нямахме преки доказателства, че това е така и можехме свободно да спекулираме, че е културна особеност или просто по традиция не се чувстваме еднакво щастливи когато навън вали и когато е слънчево. Но науката успя да навакса и вече имаме достатъчно познания относно връзката между телата и емоциите ни и метеорологичното време.

Еволюцията

Ние, както и всички останали организми на планетата, сме взаимосвързани и зависими едни от други. Според един от основните постулати на еволюционната теория, организмите променят средата, но и средата променя организмите. Следователно, от еволюционна гледна точка не е невероятно метеорологичното време да ни влияе. В крайна сметка разликите в климата обуславят някои очевидни разлики между хората. Разликите във времето ще предизвикат различно поведение у хората, което от своя страна ще оформи специфични механизми, някои от които вече са ни известни.

Хормоните

Основният начин, по който времето навън влияе на емоциите ни е чрез хормоните. Известна е връзката между светлината и процеса на сън, контролиран от хормона мелатонин. Той от своя страна има отношение към други метаболитни процеси, директно влияещи на емоциите ни. Оказва се, че светлината е основният „виновник“ за настроението ни.

Например при хубаво, слънчево и топло време, се повишават нивата на серотонин, тестостерон и ендорфини, които променят настроението ни към позитивно, а поведението ни към повече активности и по-малко сън и почивка.

При студено, мрачно време хормоналният отговор на тялото ни „връща“ нивата на същите хормони, което ни кара да се чувстваме по-малко активни, да искаме да спим и да почиваме повече. При горещо и влажно време се повишава кортизолът, който отговоря за увеличението на стреса в тялото ни. Раздразнителни сме, трудно се фокусираме, по-лесно усещаме болка. Това може да окаже и трайни негативни ефекти върху емоционалното ни здраве.

Как да оптимизираме отговора на тялото си

Макар на пръв поглед д звучи така, сякаш нямаме какво да направим, това не е вярно. Знаейки как се изменя времето където живеем на сезонна и ежедневна база, можем да предприемем няколко неща, които да помогнат да оптимизираме реакциите на тялото си. На първо място това е създаването на устойчиви навици, които да гарантират, че ежедневната промяна на времето няма да ни хване неподготвени.

Излагането на достатъчно естествена светлина е основният такъв навик. Нужно е да го правим всеки ден, независимо от сезона, сутрин и следобед. Следва режимът на сън, физическите упражнения, редовното хранене с подходяща храна и поддържането на оптимална температура в помещенията, в които живеем.

Времето навън в продължение на хилядолетия е било основен индикатор за това какво да правим и кога да го правим. Днес вече нямаме нужда от тази дълбока връзка, или поне не и на пръв поглед, но телата ни все още зависят от нея, така че най-доброто което можем да направим за себе си е да сме наясно и да се опитаме да намалим негативните ефекти и да подсилим позитивните. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!