menu
Финансови съвети за начинаещи
Финансови съвети за начинаещи
Имате ли нужда от помощ, за да организирате парите си?

Финансови съвети за начинаещи

Ако нямате финансово образование, може би управлението на парите ви се струва сложна материя. От друга страна, ако нямате много източници на доходи и не сте милионер, едва ли се замисляте за това как трябва да разполагате с парите си, или че е възможно да оптимизирате доходите си, независимо колко са големи.

Парите, да си го кажем честно, са една от основните движещи сили на обществото и в 21 век е нужно да знаем как по-добре да ги управляваме. Ето няколко лесни за следване съвети, които ще ни помогнат да си изясним какво се случва със заплатата ни и как да имаме по-добър контрол върху нея.

Направете си бюджет

Бюджетът не е просто запис къде и за какво харчите парите си. Той ще ви помогне да проследите разходите си и да ги оптимизирате. Може да използвате мобилни приложения, таблица или обикновен тефтер. Важното е да се отнесете сериозно и да проследите как си харчите парите в продължение на няколко месеца. След като вече знаете това, ще може да оптимизирате разходите си, а вероятно ще научите неочаквани неща за себе си.

Върнете си задълженията

Повечето от нас имаме по един-два кредита. Дали сме си купили скъпа стока на лизинг или ни е била нужна по-голяма сума за нещо, е без значение. Важното е, че дължим пари. Това означава, че разполагаме с по-малко от доходите си за други разходи, а и плащаме лихва. Според финансовите експерти, колкото по-скоро си върнете дълга, толкова по-добре. Има два основни метода, по които да го направите – връщате най-бързо дълга с най-висока лихва, или връщате най-малкия по размер. Така ще придобиете контрол върху ситуацията, а и ще си подобрите финансовата дисциплина.

Спестявайте

Това е най-често срещаният съвет и макар в някои ситуации да ни се струва смехотворен, спестяването ще ни отведе далеч. Не, няма да спестите пари за почивка на екзотичен остров, ако пускате стотинки в буркан, въпреки че и те са полезни. Спестявайте около 20 процента от дохода си всеки месец. Може да инвестирате тези пари, да ги изхарчите накуп или просто да сте спокойни, че имате бюджет за непредвидени ситуации. А самият процес ще помогне да си изясните приоритетите относно харченето.

Инвестирайте в себе си

Това е най-печелившата стратегия, що се отнася до пари. Инвестирайте в образование, нови умения, в здравето си или пък в хобита. Всичко, което ви прави щастливи или ви обогатява по някакъв начин, също и ви развива. Изкарването на пари само по себе си не е особено трудна дейност. Но ако използвате тези пари, за да развивате силните си страни, е вероятно благодарение на това неусетно да напреднете в кариерата или пък да опознаете себе си по-добре.

Съзнателното управление на личните финанси, колкото и малки да са те, е първата стъпка към увеличаването им и към постигането на по-голяма финансова свобода и удовлетворение от живота. Парите в никакъв случай не са най-важното нещо на света, но за да можем да се насладим на останалото, се налага да познаваме и владеем начините, по които се движат.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!