menu
Храните, които обменяме с Америка
Храните, които обменяме с Америка
Как откриването на Новия свят променя световната кухня.

Храните, които обменяме с Америка

Днес говорим за разнообразно хранене и откриваме в магазините много продукти, които не са традиционни, но с лекота можем да ги включим в менюто си. Не така са стоели нещата преди няколко века, когато за обикновения европеец, светът е представлявал Европа, Африка, Азия и няколко трудно достъпни острова. Макар и да се радвали на различни храни, внасяни от екзотични дестинации, менюто на предците ни било много по-различно от сегашното.

Всичко се променя след 1492 г. когато Колумб доплава до Америка. Между 16 и 19 век, стария континент обменя много храни с Америка, които оформят съвременното селско стопанство и кухня и създават сегашния облик на икономката на по-голяма част от света.

Американските храни

Картофите, които днес са незаменима част от менюто на европейците растат в Америка. Наброяват стотици видове, които често са дребни и с не много приятен вкус. Европейците ги пренасят вкъщи, където те започват да растат много добре и бързо се разпростряняват.

Царевицата, която сега е на едно от първите места по производство и се използва като храна за животни също не е била позната в Европа до 16 век.

Доматите, неизменна част от средиземноморската кухня, някога растели в Южна Америка. Били пренесени в Средиземноморието и първоначално се ползвали като декоративни растения, докато някой не опитал зрелите плодове. Около 19 век доматените сосове стават част от неаполитанската кухня и славата им започва да се разпространява по света.

Тютюнът е присъствал често в ежедневието на местните племена, но до 16 век не е познат в Европа.

Родината на авокадото, вече популярно навсякъде, също е Америка.

Фъстъците и кашуто са с американски произход, както и чиата и множество други храни, които се оказват питателни и започват да се пренасят и отглеждат в Европа.

Храните на Европа

Америка, макар спорадично посещавана от преселници от Европа през столетията, е била изолирана от останалата част а света, когато първите европейци стъпват там. И те пренесли със себе си значителна част от храната си.

Оризът, една от най-отглежданите култури в света, не бил познат в Америка. Кафето също. Макар днес Южна Америка да е основен износител на кафе, то е чужда за континента култура.

Европейците пренесли също бананите и цитрусовите плодове и започнали успешно да го отглеждат в Новия свят.

Гроздето също било непознат плод на местните.

Пшеницата и ръжта, маслините, чесънът, соята и лещата са част от многото култури, които европейците пренесли в Америка.

Днес не можем да си представим типична „американска“ или „европейска“ кухня от преди 5 века. Концепцията ни за разнообразно хранене или просто за обичайното питателно меню включва култури, първоначално отглеждани в различни краища на света, но наложили се успешно навсякъде поради качествата си.

Историята на хранителния обмен със сигурност е свързана с много злополучни опити и разочарования, но резултатът е впечатляващ – вероятно е в обядът ни да присъстват продукти, произхождащи от другия край на планетата.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!