menu
Светът на мравките
Светът на мравките
Интересни, умни и способни, мравките ще ви изненадат с живота си.

Светът на мравките

Мравките са на пръв поглед толкова обикновени и познати насекоми, че ако не ни дойдат на гости, рядко ги забелязваме. Още по-рядко се замисляме за мястото им в екосистемата и ролята им в природата. Мравките са изключително ценни организми, които обитават планетата от повече от 100 милиона години, наброяват над 10 хиляди вида и живеят в големи колонии.

Колонии

Мравките са роднини с пчелите и осите – смята се, че са поизлезли от тях през далечната Креда, когато динозаврите са владеели света.

Те строят огромни подземни колонии, които могат да достигнат до десетки километри и си сътрудничат толкова активно и прецизно, че някои учени наричат колониите им „суперорганизъм“

Обичайно, всички мравки са женски и си разпределят длъжностите в колонията. Основните обитатели на колониите са работниците и войниците, а кралицата само снася яйцата.

Особености

Мравките използват химични вещества, за да маркират собствената си колония и да си комуникират помежду си. Всички колонни имат различна миризма и жителите им я разпознават безпогрешно. Мравките са изключително ефективни, живеят до няколко години и макар да има застрашени от изчезване видове, те са едни от най-често срещаните организми. Повечето от тях са дребни, но има няколко вида, които достигат до няколко сантиметра.

Роля в екосистемата

Мравките обръщат над 50 хиляди тона почва всяка година, което ги прави организмите с най-голяма роля в аерирането и размесването на почвата. Те ядат органични вещества, като така спомагат за разграждането им. Най-много мравки се срещат в тропичните зони, където е и най-голямо количеството на органичната материя. Някои мравки са хищници, а други са храна на най-различни организми като така спомагат за стабилизирането на екосистемите. Търсейки храна, мравките често разпръскват семената на различни растения и се явяват първите „земеделци“ в природата.

Странности

Мравките се смятат за едни от най-умните насекоми, заради способността им да формират социална йерархия и да се кооперират. Но освен това, те имат и някои странности. Има видове, които отвличат други мравки и ги принуждават да работят в тяхната колония. Други строят сложни капани, в които улавят доста по-големи от тях животни.

Освен химични сигнали, мравките улавят и вибрации, както и магнитното поле на Земята, чрез което се ориентират.

Мравките са единствените организми извън групата на бозайниците, които могат да се учат от пример и го правят често.

Сред видовете мравки има и някои, които не живеят в колонии, а са номади. Наречени са „военни мравки“.

Мравките могат да плуват добре, а поради това, че тръбичките, през които въздухът циркулира в тялото им са много тънки, не можете да ги удавите.

Мравките спят, мързелуват и работят по много точен график. Някои от тях са отровни и ужилването им е изключително болезнено и неприятно, а други се ядат като деликатес от различни култури в Азия и Южна Америка.

Мравките безспорно са любопитни същества. За всеки човек на света има по един милион мравки. Те са интересни с поведението си, което не е нищо особено ако го погледнем индивидуално, но щом обърнем внимание на колонията, подозрително прилича на един голям и много умен организъм, който може би някой ден ще може да съперничи на човека.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!