menu
Градовете в пустинята
Градовете в пустинята
Необичайни, мистериозни и обичани от туристите.

Градовете в пустинята

От зората на човешката цивилизация градовете се строят в места с достъп до ресурси и подходящ климат. С развитието на обществата и на технологиите обаче, в пустинните области изникват градове, които впечатляват не само с архитектурата, но и с културата и красотата си, а необичайните локации привличат туристи целогодишно.

Ето най-известните пустинни градове:

Лас Вегас, САЩ

Най-популярният град пустиня, Лас Вегас, съществувал като подходяща спирка по пътя за Лос Анджелис, където можело да се намери вода. Регионът е богат на подземни води, което допринесло за разрастването на града около началото на 20 век. През 30-те започва откриването на казина и хотели, а останалото е история.

Санта Фе, САЩ

Столицата на щата Ню Мексико е с богата и дълга история. Въпреки че се намира в относително пустинна местност, има данни, че регионът е обитаван от местните племена още през 900 г. сл. Хр. По-късно е колонизиран от испанците, а в края на 19 век е завладян от американците, за да се превърне днес в средище на култура, изкуство и архитектура.

Уюни, Боливия

Градчето съществува заради солните полета, които се намират в близост и са най-големите в света. Освен сол, в този регион има и големи залежи на литий и други ценни елементи. Околностите са богати на биоразнообразие, а солните полета привличат хиляди туристи.

Сан Педро де Атакама, Чили

Пустинята Атакама е известна като най-сухото място на Земята. Сан Педро се намира в Андите, на 2400 метра надморска височина. Построен е около водоизточник, а наоколо има спиращи дъха гледки, вулкани и горещи извори, които привличат туристи и приключенци от цял свят. С едва няколко хиляди жители, това градче е предизвикателство за пътешествениците, заради опасността от височинна болест.

Дубай, ОАЕ

Не може да не споменем перлата на арабския свят, Дубай, с неговите луксозни, докосващи небето сгради, изкуствени острови и изключителни гледки. Най-населеният град в ОАЕ започва като рибарско селище през 18 век, а в началото на 21 век преживява истински разцвет и се превръща в желана дестинация за бизнес и туризъм, въпреки горещия климат.

Багдад, Ирак

Разположен на брега на река Тигър, Багдат е град с богата история. Построен още през 8 век, в близост до руините на древен Вавилон, днес градът приютява огромно културно-историческо наследство. Макар да е частично разрушаван през вековете, включително и в най-новата си история, Багдад продължава да живее и пази тайните си.

Кубър Пиди, Австралия

Това градче е разположено в пустинята на северна Австралия и там живеят едва около 2000 души. В региона се намират най-богатите залежи на опал, което е и причина за основаването на града. Местната архитектура е уникална – къщите се строят вкопани в земята, тъй като средната годишна температура е 27 градуса, а през лятото достига до 40.

Пустинните градове ни дават една различна идея за бъдещето на градското планиране, тъй като изискват прецизна оценка на ресурсите и начините по които те ще достигнат до хората. Разрастването на тези градове в 21 век, както и свидетелствата за съществуването им в миналото са доказателство, че няма ограничения за човешкият стремеж към развитие и просперитет. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!