menu
Живот на село
Живот на село
Плюсовете и минусите на живота на село.

Благодарение на пандемията, заради която много работодатели реформираха бизнесите си, така че хората да работят от вкъщи, се засили тенденцията все повече хмлади семейства да се обръщат към селото в търсене на своя дом.

И преди пандемията имаше засилен интерес към селата. След като десетки години те все повече се обезлюдяваха, пустееха, а имотите там се рушаха, се прокрадна надеждата за възраждане на българското село. Чистият въздух, тишината, зеленината, в някои случаи и по-евтината цена за имот са сред  главните причини. Някои от хората, които заминаха за по-отдалечени от градове села, се насочиха към фермество, но мнозинството са такива, които могат на работят пълноценно у дома или избират село в непосредствена близост до него.

Добра идея ли е да напуснете на града? Имате ли реална представа какъв е животът на село? Нека видим плюсовете и минусите и да преценим.

В повечето случаи хората търсят село близо до града. По-ниската цена не винаги е възможна при купуването на имот на в такова село. Къщите като цяло са по-скъпи от апартаментите. Като сума може да се доближават, но ще се различават в квадратурата. Малък апартамент в града или по-просторна къща, но на село? Подръжката на двата имота е различна и като време и като финанси. 

Може би най-важното, което търябва да съобразите е дали можете да се придвиждавате без проблеми до града. Често членовете от семейството ходят на работа, на детска градина или училище в близкия град. Там са и всички магазини, аптеки, банки, библиотеки, заведения и т.н. В добре развитите села има по 2-3 хранителни магазина и това е. Изводът е, че многократно ще се налага през деня да се пътува. Освен разход, това е и време. Може да се окаже изключително трудоемко, а и скъпо. Ако не шофирате и нямате кола, дори две, ще е трудно и ще губите време по спирките, стига като цяло транспортът да е добе уреден. Зимата има проблем с разчистването на пътищата и често хората остават блокирани в селата. 

От друга страна е вярно, че въздухът ще е по-чист, че е по-тихо, макар че не всеки харесва тишината. Толкова сме свикнали на градската суматоха, че се оказва, че след месец два на село, мечтаната тишина започва да ни измъчва.

Борбата с вредителите у дома е по-голям проблем на село и в къща. Имайте предвид това, ако сте по-чувствителни на тази тема.

Поддръжката, ако имате двор, може да е ангажираща, но е здравословна, ако се занимавате с градинарство, например. Така може да спестите и пари. Въпросът е дали ви допада. Възможно е да ви омръзне бързо и така красивата зелена гледка на двора да се смени с плевясало пространство, което ще отнеме цялата ви отпуска за да разчистите.

Малките деца ще се чувстват да играят добре на село, стига да има повече такива. Ако детето ви има някакви здравословни проблеми обаче, не е добра идея да ст далече от болница.

Колкото и да претегляте всички аргумети, но най-добрият съвет си остава следния. Наемеме къща в селото, в което обмисляте да купите. Изпробвайте живота на село и вижте дали отговаря на вашите представи. Може да е трудно да се осъществи, но още по-трудно ще ви бъде, ако купите къща и после се окаже, че това не е за вас. Къща на село се продава по-трудно от апартамент в града. 

Ако мислите да отидете в по-отдалечено място от града и да се отдадете на фермерство всички минуси се уголемяват, а единственият плюс, който ще нарастне е уединението, ако го считате за такъв.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!