menu
Пустинни обитатели
Пустинни обитатели
Пустинните области са по-богати на биоразнообразие, отколкото предполага името им.

Пустинни обитатели

Пустините обхващат около една трета от сушата като включват и полярните региони. В тези области вали много рядко, но това не значи че там няма живот. Напротив – пустинните области са богати на биоразнообразие, а организмите, които ги обитават имат интересни приспособления, с които се адаптират към суровите условия.

Растенията

Пустинните растения са едни от най-издръжливите в света. Те са адаптирани да издържат на екстремни температури и без вода за продължители периоди. Наричат се ксерофити, а сред най-известните адаптации са удебелените стебла и листа, както при кактусите, с които задържат достатъчно вода. Някои треви и дървета пък имат корени достигащи до 20 метра, с които успяват да извлекат всяка капчица вода или да проникнат до дълбоките водоносни пластове.

Някои растения са активни само в кратки периоди – след оскъдните дъждове пейзажът дори в най-сухите области веднага се променя. Всички спящи семена покълват, растат и се опрашват в кратките дни и седмици, през които влагата е по-висока, а след това преминават в хибернация, до следващият дъжд.

Бозайници

Най-известният обитател и емблема на пустинята със сигурност е камилата, обитаваща региони в Африка и Азия. Освен камили, в някои пустини се срещат антилопи и няколко вида овце. Те се преживни животни, които могат да издържат много дълго с минимално количество вода и често обикалят големи територии, за да си набавят храна. Лисицата Фенек също е популярна, заради големите си уши, които ѝ помагат при охлаждането. В пустините се срещат дребни гризачи, които са се приспособили така, че да изразходват минимално количество вода, а често са активни през нощта, за да избегнат горещините.

Птици

В пустините се срешат много и различни птици, някои от които ги обитават целогодишно, а други мигрират. Интересен вид са пътните бегачи, върху които е базирано анимационното филмче. Те използват дългите си крака, за да обикалят и търсят храна, която може да бъде както семена, така и насекоми и дребни гущери. Над пустините кръжат орли, ястреби и лешояди. Птиците не могат да живеят без вода, но са се приспособили към сухите условия чрез поведението си. Придържат се към сенките в най-горещите часове, пият нектара на кактусите и имат изключително ефективни бъбреци. Някои пустинни птици могат да прекарат целия си живот без изобщо да пият вода, набавят си я само от храната.

Влечуги

Пустините са богати на видове гущери, гекони и игуани, които в повечето случай са дребни, обитават скалисти региони и ловуват насекоми. Активни са както през деня, така и през нощта. Змиите също се справят добре в пустинни области, тъй като могат да изпадат в хибернация, ядат рядко и успяват да запазват жизнените си функции с много малко вода. Кобри, гърмящи змии, бои са популярни в такива райони, а често и опасни за живота.

В пустините се срешат броненосци, койоти, дори един вид жаби, в близост до оазисите. Дори в най-сухите райони, където температурата достига до 70 градуса през деня и пада под нулата през нощта, се установяват видове растения или животни, които са се приспособили към условията и ни напомнят колко устойчив е животът и колко разнообразен може да бъде дори в най-неблагоприятните области.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!