menu
Топ на най-издирваните престъпни бегълци през 2022 г.
Топ на най-издирваните престъпни бегълци през 2022 г.
Кои са най-тъсените престъпници в момента

Дефиницията на беглец е лице, което бяга от ареста или което е обвинено/осъдено за престъпление и се крие от правоприлагащите органи.

Всяка година се съставя списък от най-издирваните бегълци поддържан от Федералното бюро за разследване (ФБР) на Съединените щати. 

Списъкът е открит на 14 март 1950 г. по указание на директора на ФБР Дж. Едгар Хувър. Идеята за списъка идва от въпрос, зададен от репортер на International News Service. Репортерът поисква от ФБР да предостави имена и описания на „най-лошите момчета“, които агенцията иска да залови. След като наблюдава високото ниво на обществен интерес, генериран от получената новина, Хувър решава да публикува официален списък.

Индивидите в него обикновено се премахват от списъка само ако бъдат заловени, умрат или ако обвиненията срещу тях отпаднат; след това те се заменят с нов беглец, избран от ФБР.

В някои случаи ФБР също премахва лица от списъка, след като реши, че те вече не са „особено опасна заплаха за обществото“, но това са редки случаи 

За създаване на списъка, всяка година Отделът за криминални разследвания (CID) в централата на ФБР призовава всичките 56 си офиса да представят кандидати за списъка на ФБР. 

Получените номинации се преглеждат от специални агенти в CID и Службата за връзки с обществеността. Изборът от предложените кандидати се изпраща на помощник-директора на CID за неговото/нейното одобрение и след това на директора на ФБР за окончателно одобрение.

Списъкът обикновено се публикува на обществени места като пощенски служби, за да се уведоми обществеността и да се получи помощ от нея при арестуването на изброените лица. 

В много случаи бегълците в списъка се предават, след като са разбрали за включването им в списъка. 

От създаването му през 1950 г. близо 500 от 526-те бегълци, които са били в списъка на ФБР за най-издирваните бегълци са били заловени или локализирани.

От тези бегълци 162-ма са били задържани заради обществена помощ.

Предлагат се също награди за информация, водеща до залавяне на бегълци в списъка, вариращи в хиляди и дори милиони долари. 

Ето и кои са най-издирваните бегълци от ФБР:

Дауд Ибрахим

Дауд Ибрахим Каскар (роден на 26 декември 1955 г.) е индийски престъпен бос и наркобос. Той е родом от Мумба и е ръководител на индийския организирана престъпност D-Company, която той създава в Мумбай през 70-те години на миналия век. 

За преди това се твърди, че живее в Карачи, Пакистан, въпреки че правителството отрича това.

Дауд е издирван за тероризъм, убийства, изнудване, целенасочени убийства, търговия с наркотици и куп други престъпления. 

През 2003 г. Индия и Съединените щати го обявиха за глобален терорист и предложиха награда от 25 милиона щатски долара за главата му за предполагаемото му участие в атентатите в Бомбай през 1993 г. 

Робърт Уилям Фишър

Робърт Уилям Фишър (роден на 13 април 1961 г.) е издирван американски беглец обвинен в убийството на семейството си и взривяването на дома им в Скотсдейл, Аризона, на 10 април 2001 г. 

На 29 юни 2002 г. Федералното бюро за разследване го класифицира като 475-ия беглец, добавен към списъка на ФБР с най-издирваните бегълци.

Семьон Могилевич

Семьон Юдкович Могилевич е руски лидер на организирана престъпност и е роден на 30 юни 1946 г. 

Той създава добре организирана престъпна компания в стила на типичното американско мафиотско семейство. Членове от неговото семейство съставляват голяма част от 250-те членове на организацията.

Той е класифициран като „началник на босовете“ на повечето синдикати на руската мафия в света от властите в Европейския съюз и САЩ, а от ФБР го смятат за „най-жестокия мафиот в света“. 

Смята се, че ръководи огромна престъпна мрежа.

Той е обвинен от ФБР в „трафик на оръжия, поръчкови убийства, изнудване, трафик на наркотици и проституция в международен мащаб.

Матео Месина Денаро

Матео Месина Денаро, известен още като Диаболик, е бос на сицилианската мафия, роден на 26 април 1962 г. 

Той получава прякора си от едноименния италиански герой от популярни комикси. 

След арестите на Бернардо Провенцано на 11 април 2006 г. и Салваторе Ло Пиколо през ноември 2007 г., той е смятан за един от новите лидери на Коза Ностра. 

Матео Месина Денаро получи национална известност на 12 април 2001 г., когато беше представен на корицата на списание L'Espresso със заглавие: Ecco il Nuovo capo Della Mafia („Ето го новият шеф на мафията“, или „Ето го новият бос на мафията“).

Той е в списъка на най-издирваните на ФБР от 1993 г., а списание "Форбс" го посочва като един от десетте най-големи престъпници на планетата.

Бхадрешкумар Четанбхай Пател

Бхадрешкумар Четанбхай Пател е роден на 15 май 1990 г. и е индийски беглец, издирван за убийството на жена си на 12 април 2015 г. в заведение на Dunkin' Donuts в Хановер, Мериленд.

 На 18 април 2017 г. той беше включен в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци. Пател е 514-ият беглец, добавен към списъка на ФБР.

Последно е видян пред хотела си в Нюарк, Ню Джърси, на гара Пенсилвания.

Пател е роден във Вирамгам, Гуджарат, Индия, на 15 май 1990 г. Той е женен за Палак до 2015 г. и двамата пътуват заедно, за да се срещнат с роднини в Съединените щати, когато той извършва престъплението. Пател е на 24 години по това време, а Палак е на 21.

Майкъл Джеймс Прат

От приблизително 2012 г. до 2019 г. Майкъл Джеймс Прат и други предполагаеми са участвали в заговор за набиране на млади и непълнолетни жени за участие в проституция чрез сила, измама и принуда. 

Прат и заговорниците му също притежават и управляват компания за производство на порнография и онлайн порнографски уебсайтове, наречени „GirlsDoPorn“ и „GirlsDoToys“. 

Твърди се, че Прат и неговите съзаговорници са вербували млади жени от Съединените щати и Канада, като са публикували фалшиви обяви в интернет за работа като модели за дрехи, което всъщност са били порнографски продукции. 

Твърди се също, че Прат е плащал на други млади жени, работещи за него и на неговите съучастници, да дават фалшиви уверения на жените, че ако заснемат порнографско видео, видеото няма да бъде публикувано онлайн. 

Твърди се, че някои жени също са били принуждавани да извършват сексуални актове, дори да са отказали, а някои жени са били директно сексуално насилвани. 

Порнографските уебсайтове на Прат са генерирали повече от 17 милиона щатски долара приходи. Федерална заповед за арест е издадена за Прат в Окръжния съд на Съединените щати, Южен окръг на Калифорния, на 6 ноември 2019 г.

 ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща до ареста на Майкъл Джеймс Прат.

Айман ал-Зауахири

Айман Мохамед, египетски терорист, е роден на 19 юни 1951 г. и е лидер на терористичната групировка Ал Кайда от юни 2011 г., наследявайки Осама бин Ладен след смъртта му. 

Той е настоящ и високопоставен член в ислямистки организации, които са организирали нападения в Азия, Африка, Близкия изток, както и в Северна Америка и Европа. 

Той е обвинен, че призовава мюсюлмани да отвличат западни туристи в различни мюсюлмански страни през 2012г. 

ФБР предложи награда от 25 милиона щатски долара за факти, водещи до арестуването на Ал Зауахири след атаките от 11 септември. 

Хосе Родолфо Виляреал-Ернандес

Хосе Родолфо Виляреал-Ернандес, известен също като „Ел Гато“, е издирван за предполагаемото му участие в преследването и наемното убийство на 43-годишна жертва на 22 май 2013 г. в Саутлейк, Тексас. 

Федерална заповед за арест по тези обвинения беше издадена на 20 юни 2018 г. 

Твърди се още, че той заема ръководна позиция в организацията за трафик на наркотици Beltran Leyva в Мексико.

Програмата за борба с организираната престъпност на Държавния департамент на Съединените щати предлага награда до 1 милион долара за информация, водеща директно до ареста на Хосе Родолфо Виляреал-Ернандес.

Арнолдо Хименес

Арнолдо Хименес е издирван за предполагаемо убийство на жена си на 12 май 2012 г., ден след сватбата им. Твърди се, че е намушкал жена си до смърт в черното си Мазерат, след което е завлякъл тялото й във ваната на апартамента в Бърбанк, Илинойс. 

Хименес е обвинен в убийство първа степен от Окръжния съд на окръг Кук, Илинойс и беше издадена държавна заповед за ареста му на 15 май 2012 г. 

Хименес може да е избягал в Дуранго, Мексико, по-точно в района на Сантяго Папаскиаро. Може също да е около района на Рейноса, Тамаулипас, Мексико. 

 

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща до ареста на Арнолдо Хименес.

Алексис Флорес

Алексис Флорес (роден на 18 юли 1975 г.) е беглец от Хондурас, който е издирван за отвличането, грабежа и убийството на Ириана Де Хесус, петгодишно момиче, във Филаделфия, Пенсилвания, през 2000 г. 

Момичето е обявено за изчезнало в края на юли 2000 г. и по-късно е намерено удушено до смърт в апартамент в началото на август 2000 г.

За Флорес се твърди, че има увреждане, което му е било причинено по време на урагана Мич в Хондурас през 1998 г., както и че има хирургичен белег на врата си.

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща до ареста на Алексис Флорес. 

Юджийн Палмър 
Юджийн Палмър, който е роден на 4 април 1939 г. е беглец от Съединените щати, който е добавен към списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци на 29 май 2019 г.

Юджийн Палмър е издирван за това, че е застрелял и убил снаха си на 24 септември 2012 г. в Стони Пойнт, Ню Йорк

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща до ареста и осъждането на Юджийн Палмър.

Рафаел Каро-Куинтер

Той се издирва за предполагаемото му участие в отвличането и убийството на специален агент на Агенцията за борба с наркотиците през 1985 г. в Мексико. 

Освен това се твърди, че Каро-Куинтеро заема активна ключова ръководна позиция, ръководейки дейностите на картела Синалоа и Организацията за трафик на наркотици Каро-Куинтеро в района на Бадирагуато, Синалоа, Мексико.

Програмата за борба с наркотиците на Държавния департамент на Съединените щати предлага награда от до 20 милиона долара за информация, водеща до ареста и/или осъждането на Рафаел Каро-Куинтеро.

Джейсън Дерек Браун

Джейсън Дерек Браун, роден на 1 юли 1969 г., е американски беглец, издирван във Финикс, Аризона за убийство от първа степен и въоръжен грабеж. 

Твърди се, че през ноември 2004 г. Браун застрелва и убива пазач на бронирана кола пред киносалон и след това избяга с парите.

ФБР предлага награда до 200 000 долара за информация, водеща директно до ареста на Джейсън Дерек Браун.

Ружа Игнатова

Ружа Игнатова се издирва за участие в схема за мащабна измама. От приблизително 2014 г. за Игнатова и други се смята, че са измамили инвеститори по целия свят за милиарди долари.

Игнатова е основател на OneCoin Ltd., базирана в България компания, която предлага на пазара предполагаема криптовалута. За Игнатова се твърди, че е направила неверни изявления, за да привлече инвестиции в OneCoin. Твърди се, че тя е инструктирала жертвите да прехвърлят инвестиционни средства към сметки в OneCoin, за да закупят пакети OneCoin, карайки жертвите да изпращат банкови преводи. Смята се, че по време на схемата OneCoin е измамила жертвите за повече от 4 милиарда долара.

Игнатова е лидер на OneCoin до октомври 2017 г. На 25 октомври 2017 г. Игнатова пътува от София, България, до Атина, Гърция и може да е пътувала другаде след това. Тя може да е пътувала с германски паспорт до Обединените арабски емирства, България, Германия, Русия, Гърция и/или части на Източна Европа.

Смята се, че Игнатова пътува с въоръжена охрана и/или съдружници. Игнатова може да си е направила пластична операция или по друг начин да е променила външния си вид.

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща до ареста на Ружа Игнатова.

Омар Александър Карденас

Омар Александър Карденас се издирва за предполагаемото му участие в убийството на мъж, извършено на 15 август 2019 г. в голям открит търговски център в Силмар, Калифорния, непосредствено до Лос Анджелис. 

Местна заповед за арест е издадена за Карденас на 3 април 2020 г. във Върховния съд на окръг Лос Анджелис, след като той е обвинен на местно ниво в убийство.  

Предполага се, че той е направил няколко изстрела от полуавтоматичен пистолет срещу жертвата, като го е улучил в главата и е причинил смъртта му. 

Характерно за Карденас е, че има брада и носи диоптрични очила.

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща до ареста на Омар Александър Карденас.

Алехандро Росалес Кастило  Алехандро Росалес Кастило се издирва за участието си в убийството на негов колега, състояло се в Шарлот, Северна Каролина, през 2016 г. 

Автомобилът на жертвата е открит на автогара във Финикс, Аризона, на 15 август 2016 г. На 17 август 2016 г. тялото на жертвата е намерено в гориста местност в окръг Кабарус, Северна Каролина, с огнестрелна рана в главата.

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, водеща директно до ареста на Алехандро Росалес Кастило.

Последната известна резиденция на Кастило е в Шарлот, Северна Каролина. Кастило е видян да преминава в Мексико и може да живее в Сан Франциско, де лос Ромо, Агуаскалиентес, или Пабелон де Артеага, Агуаскалиентес. Той също може да е пътувал до мексиканските щати Гуанахуато или Веракрус

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!