menu
Гражданска наука
Гражданска наука
Науката и научните изследвания не са само за избрани хора с академични титли.

Гражданска наука

Ежедневно научаваме за открития и изследвания, направени от учени. Учените дават интервюта, обясняват сложни концепции, консултират институции и представляват известен авторитет в обществото. В миналото учени са могли да станат само заможните граждани, а днес за академична кариера се изисква определен набор от умения и ежедневни усилия. Но в 21 век науката вече излиза от университета и се превръща в област, в която всеки от нас може да се включи. Какво е гражданска наука и защо е важно да участваме?

Доброволци

Да си изследовател е трудно, независимо в каква област работиш. Има обаче някои области, свързани с науките за Земята, в които с помощта на доброволци и любители могат да се постигнат неочаквани резултати. Доброволците винаги са били част от изследванията, касаещи планетата ни. Още от времето на Дарвин, обикновени хора са помагали за събирането и описването на образци или са разказвали за интересни места, които учените да изследват. Науката, макар че си я представяме като нещо строго академично, всъщност винаги е използвала опита, знанията и откритията на обикновените граждани, за да се развива.

Технология

В 21 век, с напредъка на технологията и комуникациите, този процес вече приема други, официални, измерения. Много неправителствени организации, природозащитници, а и държавни и международни институции се стремят да включват активно доброволци в проектите си. Благодарение на различни приложения, това може да става и дистанционно. Днес гражданите помагат на еколози, астрономи, метеоролози, социолози и много други изследователи да подобрят работата си. Гражданската наука влиза и в училищата, като провокира любопитството на учениците да се запознаят със света по нов начин – като активни участници в неговото изследване. Един или двама изследователи, колкото и да са образовани, когато става дума за рутинна работа по събиране на данни или разпространение на информация, не могат да се сравнят с група от десет души, които имат желание да са полезни.

Проекти

По цял свят хиляди доброволци и ентусиасти броят и описват птици, морски бозайници, мигриращи видове; любители астрономи изпращат данните си към научни институции; аматьори метеоролози следят обстановката в отдалечени райони и предават информацията в реално време; стотици хора участват в различни социални експерименти, помагат на професионалисти да си свършат работата или просто популяризират каузи. Всички тези хора допринасят за развитието на науката, защото с труда си добавят частички познание към това, което вече имаме и улесняват работата на „истинските“ изследователи.

Гражданите и обществото като цяло, помагат в почти всички области, свързани с полеви изследвания или събиране на определен вид данни за глобални или отдалечени явления. Можем да участваме активно в процеса на изследване на планетата, да споделяме откритията си за секунди, а след това да видим практическото им значение. Така научаваме повече за света и за научният метод и от свидетели, се превръщаме в главни действащи лица. Науката днес не е само за академиците и професорите. Тя е за всички и ни трябват само малко желание, търпение и вдъхновение, за да станем част от глобалното усилие за подобряване на живота, чрез подобряване на разбирането ни за света.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!