menu
Почивката е състояние на ума
Почивката е състояние на ума
Случва ли ви се да си почивате от отпуската?

Почивката е състояние на ума

Планирате си отпуската така, че да може да свършите някои неща вкъщи, а през уикендите наваксвате с изоставени задължения. Звучи ли ви познато? Дори да не си взимате отпуска, за да правите ремонт, а да се насладите на екскурзия или да релаксирате край морето, в повечето случаи си носите и малко „работа“ – преглеждате мейли, обмисляте стратегии и сте в контакт с колегите си. Това влошава цялостното преживяване и се оказва, че почивката е просто дейност, която вършите другаде, а не начин да презаредите батериите и да се отпуснете.

Целта на отпуската

В условията, в които повечето хора в развитите страни живеят, работата е от първостепенна важност. Тя не само ни носи средства, с които да живеем и да си позволяваме разни екзотични почивки, но е и начин да докажем ценността и професионализма си. За да сме ефективни и полезни и за да не изпадаме в състояние на бърнаут или да загубим мотивацията си, трябва да позволяваме на ума и съзнанието си, а и на тялото си, да се отърсват от стреса като се фокусираме върху дейности, които ни носят различен тип удовлетворение. Да, ремонта на банята със сигурност ще ни е полезен, но е вероятно в краткосрочен план да доведе до стрес, който ще си занесем обратно на работното място след края на отпуската.

Еднодневна ваканция

Тъй като е ясно, че не винаги ще успеем да ползваме отпуската за истинска почивка, а такава ни е абсолютно необходима, психолозите предлагат решение – еднодневна ваканция. Това е ден, в който ще приоритизираме себе си, ще игнорираме всичко останало и ще се опитаме да отклоним мислите си от работата и стреса. Свикнали сме,  преди да обърнем внимание на себе си, да се справим с всичко друго, за което сме отговорни, и едва тогава, ако остане време, да си починем. Това е погрешно схващане, което за съжаление е навик на повечето хора тоест, правим го без да се замисляме, че ни вреди.

Просто планирайте

За да се освободим от този навик, ще трябва да планираме истинска почивка. Изберете си ден, в който ще приоритизиране себе си и откажете всички ангажименти. Еднодневна ваканция не значи да лежим цял ден на дивана и да се чувстваме виновни, че не сме продуктивни. Направете нещо, което отдавна отлагате – карайте колело, идете на изложба, постете забележителност, която ви е интересна. Може да си почивате истински и дори ако прeкарате деня в грижа за себе си, сготвите си нещо вкусно, почетете книга на терасата или просто откъснете мислите си от работата. Игнорирайте мейла, изключете си телефона и не позволявайте на нищо, изскочило в последния момент да ви промени плановете.

Почивката е състояние на ума и става все по-наложително да се научим как да се отпускаме и да обръщаме внимание на себе си. Колкото и да ни се иска да можем да правим това през обичайната си отпуска, повечето от нас не винаги успяват. Навикът да си взимаме един ден ваканция от ежедневието е интересен начин да противодействаме на стреса в живота си и да подобрим емоционалното си здраве.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!