menu
Синантропни видове
Синантропни видове
Голяма част от живите организми са свързани с хората и светът нямаше да бъде същият без тях.

Синантропни видове

Домашните животни, независимо с каква цел са опитомени, съпътстват човечеството от хилядолетия. Но освен тях, ние споделяме живота си с неизброимо количество други организми, които живеят в градовете ни, свързани са с нашия живот и споделят домовете ни. Птици, насекоми, гризачи и много други, са наречени синантропни видове, което значи „заедно с човека“ и те са по-интересни, отколкото си мислим.

Коеволюция

Синантропните видове живеят заедно с хората в нашите градове, в нашите домове, дори в нашите тела. Често поставяме човешкият вид и природата от противоположните страни на „барикадата“, но това е погрешно разсъждение. Ние постепенно сме еволюирали към осъзнаване на заобикаляща действителност и активно управление на околната среда, но никога не сме се отделяли от тази среда. Хиляди видoве са еволюирали, живеейки заедно с нас и адаптирайки се към света такъв, какъвто ние сме го изграждали. Днес една голяма част от синантропните видове се считат за вредители, а други са ни забавни или полезни, но през цялата ни еволюция тези организми са споделяли живота ни.

Разнообразие

Синантропните видове се характеризират според „близостта“ си до човекa. Някои, като плъховете, хлебарки, гълъби са по-тясно свързани с хората и се срещат изключително в градовете ни. Други, като лисици, катерици, сойки, врани, живеят в близост до градовете, или в техните покрайнини. Накрая са изцяло дивите животни, които живеят без да са близо до хората. Синантропни са и повечето плевели, които обитават градините и тротоарите, както и бълхите, въшките, някои плесени и голям брой бактерии. Знаем, че в телата ни живеят неизброимо количество микроорганизми, чиято естествена среда сме ние. Много от синантропните видове са разпространени на други континенти благодарение на движението на хората, а домашните животни и растения, които се използват за храна, съществуват изцяло заради човешката дейност.

Полза и вреда

Тъй като синантропните видове са наши спътници през поколенията, те допринасят за подобряването на живота ни, но могат и да ни вредят. Например повечето птички ни радват и не бихме могли да живеем без микроорганизмите си, но плъховете, съжителстващи с хората, са причината за не една и две епидемии на заразни заболявания, а въшките ги изтребваме възможно най-бързо.

Днес синантропните видове са индикатор за чистотата на средата, която обитаваме – ако птиците изчезнат от парковете или има масова смъртност на други близки до нас организми, това ще бъде директно предупреждение, че нещо със средата не е наред.

Същевременно, тези организми могат да ни помогнат да разберем по-добре човешката еволюция, както и да ни напомнят нещо съществено: ние не сме се отдалечавали от природата нито за миг; тя е навсякъде около нас и дори да желаем, не можем да се разграничим от останалите организми по света.

Синантропните видове са тези животни, които съжителстват с човешката популация, обитават нашите градове и се възползват от средата, която ние създаваме. Макар някои от тях да са откровено отвратителни, тяхната роля в живота ни е огромна, а самото им съществуване напомня, че сме дълбоко свързани с всички живо организми по света.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!