menu
Екстроверт или интроверт
Екстроверт или интроверт
В стремежа си да поставим хората в едната категория, пропускаме истината.

Екстроверт или интроверт

Хората се различаваме по-малко отколкото си приличаме, но когато опитаме да изведем основни характеристики на личността, изглежда очевидно откъде се зареждаме с енергия и кое ни движи – за едни от нас това са вътрешните стимули и усещания, за други – общуването с останалите. Термините „екстроверт“ и „ интроверт“ са изобретени от Карл Юнг и означават точно това: едните сме „обърнати навън“, а другите – „навътре“. Но дали това е цялата истина?

Екстроверти

Всички ги познаваме. Те са душата на компанията, експресивни, комуникативни, изглежда, че колкото повече хора и събития има около тях, толкова по-добре се чувстват. Екстровертите намират мотивацията и вдъхновението си в общуването с другите хора; те са отворени към новото, често са готови да поведат останалите, работят добре в екип и изглеждат уверени в себе си и в действията си.

Интроверти

Това са тихите ни колеги и приятели, които по-скоро ще си останат вкъщи, отколкото да дойдат на шумно парти. Интровертите намират вдъхновение във вътрешния си свят; понякога може да изглеждат срамежливи, но това е просто израз на тяхното интимно усещане за света. Те също са отворени към новото и готови да приемат предизвикателствата, но не го изразяват толкова очевидно.

Спектър

Така описани, това са твърде опростени представи за хората. Още от времето на Юнг, личностните характеристики, които ни поставят в едната от двете категории се разглеждат внимателно, защото както винаги, истината е някъде по средата.

Когато изследователи наблюдавали мозъчната активност на изявени екстроверти и интроверти, установили, че при двата типа личи разлика в активността на мозъчната кора. Тази корелация обаче, не може да послужи за категорично разделение на хората на две – както всяка друга характеристика на личността, и тази е спектър, като „екстроверт“ и „интроверт“ са крайните случаи. Повечето хора се намираме някъде по средата на спектъра. Според изследователите, едва 30 процента от човечеството може да бъде поставена в двете крайности. Ако се вгледаме в себе си, вероятно ще открием, че в някои моменти ни харесва да сме център на внимание, а в други се зареждаме когато прекараме малко време сами със себе си. В зависимост от близостта ни до единия край на спектъра, ще проявяваме повече екстровертни или повече интровертни наклонности.

Полза

Ако не сте краен екстроверт или интроверт, можете да се възползвате пълноценно и от двата „свята“. Наблюдавайте себе си и не се насилвайте да бъдете сред хора, ако не желаете. Ако пък имате нужда да разпуснете с приятели, но това усещане противоречи на нагласата ви, спомнете си, че хората сме социални същества и се насладете на преживяването си. Възползвайте се от промяната, която общуването с другите ви дава, но и от времето, прекарано в размисъл; ако днес се зареждате от другите, а утре предпочитате да не говорите с никой, приемете го и го използвайте, за да сте максимално продуктивни.

Често се поставяме в ограниченията, които вековни стереотипи ни налагат, но когато се касае за личността ни, това може да ни навреди. Няма никакво значение къде се намирате в спектъра, ако се вслушвате в усещанията си. Човешката личност е комплексна, а за да сме пълноценни, трябва да балансираме между вътрешния си свят и това, което другите могат да ни предложат.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!