menu
7 метода за подобряване на вашата памет
7 метода за подобряване на вашата памет
Искате ли да помните повече?

 

Възможно ли е наистина да подобрите паметта си?  Ако някога ви се е случвало да забравите къде сте оставили ключовете си или да забравите информация за важни задачи, тогава вероятно бихте искали паметта ви да е малко по-добра.

 

За щастие има много неща, които можете да направите, за да подобрите паметта си.

 

Разбира се, използването на някаква система за напомняне също може да помогне.  Настройването на онлайн календар, който изпраща напомняния на телефона ви, може да ви помогне да следите всички ваши ангажименти и срещи.  Създаването на списъци с вашите ежедневни задачи също може да ви гарантира, че няма да забравите важни задачи, които трябва да бъдат изпълнени.

 

Но какво да кажем за важната информация, която запаметите в дългосрочната си памет?  

 

Това ще ви отнеме повече усилие и дори може би ще включва пренастройване или драстична промяна в нормалната ви рутина. 

 

Въпреки това, има някои стратегии, които можете да използвате, за да подобрите паметта си. Нека ги разгледаме: 

 

1. Намерете нещо, което предизвиква интереса ви

 

Вманието обикновено увеличава паметта ви. Използвайте този естествен процес, за да засилите способността си да запомните. Опитайте да си зададете прост въпрос: „Какво е интересно за X?“ и очаквайте да получите отговор. Използвайте това, за да си помогнете в запомнянето на имена, книги или дори танцови стъпки! 

 

2. Слушайте внимателно 

 

Чудесен начин да подобрите паметта си и си помогнете да запомните информация, която иначе може би ще пропуснете да слушате на 3 различни нива: фактите, които другия човек казва, чувствата, които смятате, че предава, и намеренията или подтекста, които смятате, че са зад казаното.

 

Забележете всякаква информация, която може да отбележите.

 

3. Бъдете активни

 

Физическата активност и правилното хранене вървят ръка за ръка, когато говорим за добрата памет. Физическите упражнения стимулират мозъка да работи на пълен капацитет. По време на физическа активност мозъчните клетки се множат, а връзките помежду им се засилват. Освен това по време на физическа активност нервните клетки отделят протеини, които задействат сложни химични процеси в тялото и подобряват здравето на нервната система и когнитивните функции, най-вече запомнянето.

 

 4. Смесете различни начини на обучение

 

Повечето хора имат предпочитание да учат по определен начин: или чрез гледане, или чрез слушане или чрез четене. Но ако смесите различни начини на обучение

 си, то можете да стимулирате мозъка да работи на по-пълен капацитет. 

 

Опитайте да рисувате, когато слушате презентация, а после говорете за научените неща с приятел

 

5. Споделете наученото

 

Следващия път, когато прочетете статия или книга, кажете на някой друг за нея, споделете своите спомени и мисли. 

 

Ако се учите на нови умения (спорт, танц, език или кариера) след учебна сесия разкажете на приятел за това, което сте научили. 

 

Споделянето по този начин консолидира вашето обучение и ви предлага незабавна обратна връзка за това къде имате някои пропуски. Така можете да продължите да се развивате и да се усъвършенствате. 

 

6. ‘Хранете’ мозъка си

 

Храната, която консумирате, има огромно значение за функциите на мозъка и паметта ни. Мозъкът ни се нуждае от важни хранителни вещества, за да работи оптимално. Ако постоянно сте на диети, това със сигурност оказва негативно влияние върху процесите ви на запомняне и способността на мозъка ви да работи на максимален капацитет. Може също така и да се чувствате неенергични, уморени, да усещате мозъчна мъгла.

 

За да подобрите паметта и мозъчните си функции, ограничете добавената захар, рафинираните зърнени и тестени храни, преработените и готови продукти. Увеличете приема на животински и растителни протеини, здравословни мазнини и антиоксиданти. Опитайте се и да поддържате стабилни нива на кръвната захар. 

 

Наблегнете на омега-3 мазнините. Омега-3 мастните киселини са много важни за когнитивната функция. Те са жизненоважни за подобряването на паметта. Срещат се предимно в рибата, морските дарове, водораслите, но и в ядките и семената, в авокадото, в зехтина. Ако редовно приемате достатъчни количества омега-3 мастни киселини, работата на мозъка се подобрява, както и на сърцето, сочат данни от изследвания.

 

7. Четете на глас

 

Често когато обяснявате нещо на друг човек разбирате информацията по-добре. Освен че по този начин консолидирате нещата, които сте научили, така мозъкът ви също отново ‘чува’ информацията и така я запомня по-добре.

 

Важно е да четете на глас, когато учите или когато искате да запомните нещо.

 

Не само това – полезно е и да четете книги и вестници „на хартия“, също както през доброто старо време. Екраните на технологиите възпрепятстват разбирането, а излъчваната светлина от тях също и  често причинява главоболие. Затова по-добре ги избягвайте. 

 

Стратегиите от този списък могат ефективно да подобрят паметта ви и да увеличат обема ви на задържана информация. Надяваме се да ви бъдат полезни!

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!