menu
Заблуди за природосъобразния живот
Заблуди за природосъобразния живот
Искате да взимате по-природосъобразни решения, но това ви се струва трудно и нереалистично?

Заблуди за природосъобразния живот

От години ни заливат потоци информация за природосъобразния живот, за „устойчив“ живот, за намаляване на въглеродния отпечатък, изключване на храни и различни други крайности. Тази перспектива превръща нещо съвсем интуитивно в култура, от която могат да бъдат част само избрани, отказали се от всички удобства на модерния живот хора. Няма нужда да се отказвате от нищо, което ви носи удоволствие и улеснява живота ви. Да живееш природосъобразно значи да оптимизираш живота си така, че да не създаваш излишен отпадък, да не консумираш излишни ресурси и да не вредиш излишно на околната среда, защото всички ние зависим от нея. Но няма нужда да правим това за сметка на собствените си удобства. Ето няколко заблуди за природосъобразния живот, за които може би вече се досещате.

Скъпо е

Био храните често са по-скъпи, както и повечето продукти, създадени от рециклирани материали или целящи да намалят замърсяването. За да оптимизирате живота си, изобщо няма нужда да пазарувате такива, ако не са ви по джоба. Макар да има данни, че в някои случаи храните с етикет „био“ са по-доброят избор, това не е вярно за всички такива. Можете просто да се опитате да купувате само това, което ви трябва. Така ще намалите и отпадъците, които оставяте след себе си, а и ще се окаже по-евтино.

Край с пластмасата

Трябва да се откажете от всичката пластмаса и никога повече да не ползвате нищо, което не е рециклирано.

Пластмасата е част от живота ни и няма никакъв вариант напълно да спрем да я ползваме. В ежедневието си обаче можем да изберем кои пластмасови продукти да не ползваме. Торбите за пазаруване са добър начин да започнем. Изборът на насипни храни и пазаруването от близкия пазар – също. Но няма нужда да го правите винаги. Малките промени често са достатъчни за големи резултати.

Трябва да се откажете от месото

Има данни, че намаляването на консумация на месо е полезна както за планетата, така и за здравето, но това не значи да спрете да ядете месо завинаги. Вечната битка между вегани и „месоядни“ всъщност е между мненията на същите. Ако обичате месо, просто купувайте по-качествено такова и обмислете колко колбаси ядете.

Природосъобразният живот значи да се лишавам

Нито един човек не би се лишил доброволно от нещата, които обича. Но в 21 век разбираме, че разхищенията, прекомерното замърсяване и необмисленото използване на ресурси влияят негативно върху околната среда, която обитаваме, а от там и върху нас самите. Природосъобразен живот означава просто да променим ежедневието си така, че да намалим доколкото на нас ни е удобно вредата върху околната среда. За всеки човек промяната има различни измерения.

Вече сме наясно, че влиянието на човешката цивилизация върху планетата е сериозно. С действията си променяме средата, която самите ние обитаваме. Логичната цел е тези действия да правят живота ни по-добър, а не обратното. Избирайки да променим малко живота си всеки ден, към по-природосъобразен, означава да изберем да се приспособим към новата среда, за да можем ние и нашите деца да живеем все така комфортно на Земята.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!