menu
15 невероятни факти за гъбите
15 невероятни факти за гъбите
Гъбите са доста интересни!

 

 

Гъбите са вкусни, уникални, опасни и понякога просто странни. 

 

Но каквото и да се чувствате към тях, няма отричане, че те играят значителна роля в нашия свят и са жизненоважни за екосистемата на Земята. 

 

Още повече, те могат да добавят много вкус към различни ястия и имат много лечителни и хранителни ползи. 

 

Гъбите не са нито растения, нито животни. Те си имат собствено видово кралство, към което принадлежат заедно с дрождите, гъбичките и плесените.

 

Те са толкова интересни и уникални, че въпреки че ще разглезваме някои факти за тях, има още много неща за откриване.

 

Ето няколко интересни и забавни факти за гъбите, които да ви помогнат да разберете по-добре тези уникални организми. 

 

1. Гъбите са генетично по-близки до хората, отколкото до растенията

 

В миналото, учените са считали гъбите за растения, но сега знаем, че не са. 

 

Открития всъщност показват, че гъбите са по-тясно сходни с животните, включително и с хората, отколкото с растенията. 

 

Ето някои от нещата, които правят гъбите по-скоро сходни на животните: те абсорбират хранителни вещества от органична материя, за разлика от растенията, които произвеждат храната си чрез фотосинтеза. 

 

Гъбите имат и влакнесто вещество, наречено хитин в клетъчните си стени, което е същото като при животните. Растенията го нямат. 

 

Подобно на нас, гъбите също се нуждаят от храна, вода и кислород, за да оцелеят. Те използват своите хифи, за да абсорбират хранителни вещества, вода и кислород от околностите си и изхвърлят отпадъчните продукти и CO2. 

 

 2. Гъбите са формата на живот с най-голями размери

 

Благодарение на своя гъбичен мицел те могат да растат и да се разпростират на километри под земята, докато са в търсене на храна. 

 

Най-големият жив организъм на планетата е медена гъба (Armillaria ostoyae) в Националния парк Малхьор, в Орегон, САЩ. Тя е широка около 3,5 мили (5,6 км), заема площ от 965 хектара (2,385 декара) и е на поне 2400 години. Но може и да е много по-възрастна. Тя също така държи рекорда за най-голямата гъба в света. 

 

3. Гъбите позволяват на дърветата да обменят вещества помежду си. 

 

Видове микоризални гъби имат симбиотична връзка с някои дървета и растения. Те взаимодействат с корените на тези растения и му осигуряват хранителни вещества, като получават прости въглехидрати в замяна. Но мицелната мрежа на гъбите също улеснява и споделянето на хранителни вещества между растения и дървета от различни видове. 

 

През 1997 г. проф. Сюзан Симар дори открива, че дърветата все едно си говорят помежду си, като използват микоризални мрежи. Това доведе до термина „Wood Wide Web“.

 

Огромните мрежи на мицелите позволяват на дърветата не само да споделят хранителни вещества, но и да се “предупреждават” взаимно за суши, вредители и болести. 

 

4. Всяка гъба е плод на друга гъба. 

 

Гъбите, които събираме, са плодовете на по-големи подземни гъби. 

 

Подобно както и ябълката е плод на много по-голямо плодово дърво, гъбите, които виждаме, са “върхът на айсберга” и обикновено представляват само около 5% от цялата гъба.

 

5. Гъбите могат да останат в състояние на неактивност с години 

 

Най-голямата част от гъбата е под земята, чрез подземната мрежа от мицели, съставена от милиони хифи, които са подобни на конци. 

 

Основната роля на мицела е да се възпроизвежда и гарантира оцеляването на неговия вид. За да се възпроизведе, той се нуждае от специфични температури и нива на влажност. Някои гъби могат да останат неактивни в продължение на много години или дори десетилетия, докато метеорологичните условия са по-подходящи за разпространението на техни спори. 

 

6. Някои гъби могат да светят в тъмното

 

В момента учените знаят за около осемдесет различни вида гъби, които светят в тъмното и непрекъснато откриват и други видове. 

 

Най-новото попълнение, открито в Мегалая, Индия, е вид крехка гъба, която расте върху разпадащ се бамбук. Тези гъби светят толкова ярко, че местните ги наричат „електрически гъби“ и ги използват като естествени факли. 

 

Светещите гъби използват светлинни съединения, наречени луциферини, за да светят и така привличат насекоми. Те използват тези насекоми, за да разпространяват спорите си на нови места, помагайки на вида си да оцелее. 

 

7. Светкавиците засилват растежа на гъбите 

 

В продължение на много години, японските фермери вярват, че ударите от мълнии правят реколтите от гъби по-изобилни и някои последни проучвания показват, че са смятали правилно. 

 

Изследователите са подложили няколко вида гъби на изкуствени удари от мълнии и са открили, че това прави растежът им по-ефективен. 

 

Мълниите имат най-голям ефект върху гъбите шийтаке. Излагането на косвени удари от мълния кара този вид гъби да се размножават два пъти по-бързо и така може да се удвои размера на реколтата от шийтаке. 

 

8. Гъбите могат да се използват самостоятелно или комбинирани с други съставки, за да се правят красиви естествени багрила. 

 

Можете да произведете почти всеки цвят, който можете да си представите, като използвате различни комбинации от гъби и разтворители. 

 

Художникът Мириам С. Райс е отговорен за началото на използването на гъби като багрила, през 1972 г., а сега те често се използват, за дс се боядисва вълна, хартия и други влакна. 

 

Когато се комбинират с амоняк, гъбите придават приглушен жълт цвят, гъбите шийтаке пък се използват за сиво-зелено, а кралската печурка за кафяво.

 

9. Хората използват гъби за създаване на опаковъчни материали 

 

Биотехнологична компания, наречена Ecovative Design, използва мицел от гъби и селскостопански отпадъчни продукти, за да създава опаковъчни материали. 

 

Опаковката от гъби, която създават, е като стиропор и можете да се използва като опаковка за почти всичко. Голямата разлика е, че опаковката с гъби отнема само 45 дни за разграждане, докато стиропорът отнема около 500 години за разграждане. 

 

От компанията използват селскостопански органични продукти като субстратен материал, който прави опаковката от мицел по-устойчива.

 

Те го смесват с мицела и миксът се поставят в желаната форма. След това мицелът започва да расте и се разпространява в целия субстрат. След седем дни от компанията спират растежа с помощта на сушене и термична обработка. 

А резултатът е водоустойчив опаковъчен материал. 

 

10. Можете да използвате гъби като естествен пестицид 

 

През 2011 г. микологът Пол Стамец патентова два пестицида на основата на натурални гъби, които използват паразитни спори. 

 

Единият пестицид е за термити и мравки, а другият за 200 000 други видове насекоми. 

 

Обикновено гъбните спори отблъскват насекомите. Но Стамец открива, че ако мицелът се култивира, за да забави спорулацията, насекомите го консумират. 

 

Мицел от специфични за насекомите паразитни гъби се поставя върху зърно, привличайки насекоми, които консумират зърното или го транспортират обратно до гнездата си. След като гъбата е вътре в насекомото, тя го убива и го използва за производство на още гъби, които растат от тялото на мъртвото насекомо. След това тези гъби произвеждат спори, които отблъскват още повече насекоми.

 

11. Гъбите са единственият хранителен продукт, който може сам да произвежда витамин D

 

Когато те са изложени на ултравиолетова светлина идваща от Слънцето или ултравиолетова лампа, почти всички годни за консумация гъби произвеждат витамин D. 

 

Подобно на хората, гъбите съдържат витамин, наречен ергостерол, който те превръщат във витамин D при присъствието на ултравиолетова светлина. Така те са отличен източник на витамин D, който може да включите в диетата си.

 

12. Гъбите помагат в борбата с някои болести 

 

Изследователи са установили, че гъбите имат големи количества от веществата ерготионеин и глутатион, които са два важни за човека антиоксиданти, които помагат в борбата с някои болести, като Паркинсон и деменция. 

 

Количествата ерготионеин и глутатион в гъбите варират в зависимост от видовете, но повечето от тях съдържат големи количества от двете съединения. 

 

Гъбите също са храни с ниска енергийна стойност и съдържат по-малко калории на грам, отколкото много други храни. Те са идеални за хора, които наблюдават теглото си, или страдат от затлъстяване, тъй като са от 80 до 90 процента вода, имат ниско съдържание мазнини и нямат холестерол и глутен. 

 

13. Учените са откроили 2189 гъби като годни за консумация

 

Понятието ядлива гъба означава, която е безопасна и подходяща за ядене. 

 

Но не винаги е лесно да определите вида на гъбата и често може да има объркване относно това дали някой вид е безопасен за консумация. 

 

Според основната система за класификация на гъби, има 2189 ядливи гъби. От тях 2006 са безопасни за ядене сурови, а 183 се нуждаят от предварителна обработка, за да станат безопасни за ядене. 

 

14. Yartsa Gunbu е най-скъпата годна за консумация гъба в света 

 

Yartsa Gunbu е паразитна гъба, която убива гостоприемника си и го използва за храна.  

 

Яденето й в Китай се счита за много специално и тя струва 50 000 долара за килограм

 

15. Опасни ли са гъбите?

 

Приблизително 50 процента от всички известни гъби са неядливи, но няма да ви навредят ако ги изядете

 

Само 20 процента от всички известни гъби могат да ви доведат до сериозни проблеми, а едва един процент може да ви убие. 

 

“Гъбата на смъртта” (Amanita phalloides) е един от най-смъртоносните организми на земята. Можете да намерите тези смъртоносни гъби в цяла Европа и САЩ. Половин такава гъба съдържа достатъчно отрова, за да убие възрастен. Те много приличат на някои видове ядливи гъби и могат да бъдат описани като големи и месести, и с приятна миризма и вкус. Аматоксините в тези гъби могат да издържат на температурите на готвене и когато се ядат, те бързо започват да увреждат клетките в цялото тяло. В рамките на 12 часа аматоксините им причиняват силна болка в корема, повръщане, диария и интензивна жажда. А в рамките на 72 часа водят до тежко увреждане на черния дроб, което може да причини кома или смърт. 

 

 

Гъбите все още са сравнително неизвестни на учените и те редовно правят невероятни открития за тях. Гъбите имат уникални вкусове и текстури, което ги прави здравословно и вкусно допълнение към диетата. Отглеждането на свои собствени гъби може да е отличен начин винаги да имате пресни гъби вкъщи, а много видове гъби могат да се отглеждат много лесно във вашия дом. Препоръчваме да го опитате!

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!