menu
Драконите по света
Драконите по света
Магически животни, които живеят във филмите и книгите и бълват огън и жупел. Или не съвсем.

Драконите по света

Не сме напълно наясно как драконите стават част от митологията и културата, но е вероятно да имат прототип в реалността. Дали това са скелети на динозаври, открити от предците ни, или съвсем реални животни, провокирали талантливи разказвачи да си въобразят подробностите? Засега никой не е открил доказателства някога да са съществували гигантски летящи огнедишащи животни, още по-малко с магически способности. Имаме няколко истински живи дракони, които са не по-малко забавни от магическите и може би ще осветлят въпроса.

Червен морски дракон

Това са риби, които приличат на дракони и имат червена окраска за камуфлаж. На дълбочината, на което живеят, не достигат червените светлинни лъчи, така че те изглеждат черни и така стават невидими за хищниците. За първи път са заснети покрай бреговете на Австралия.

Черна риба-дракон

Обитава топлите води и слиза до 2000 метра дълбочина. Докато е ларва, женската риба-дракон има огромни очи, които смалявайки се, разкриват гигантски светещи зъби. В комбинация с издължената опашка и черния цвят, на вид е истинско страшилище, въпреки скромните си размери. Женските са по-големи и достигат до 40 сантиметра.

Комодски варан

Ето това вече е истински дракон, който може да ви изяде и ще го направи ако е гладен. Комодските варани са най-големите живи влечуги, достигат до 3 метра и над 100 килограма. Те са бързи, умни и агресивни хищници, които убиват жертвите си с комбинация от сила и отрова. Живеят на няколко острова в Индонезия вече над 4 милиона години.

Летящи дракони

Познати са над 40 вида летящи гущери, наречени „дракони“. Те са дребни влечуги, достигат около 16 сантиметра и за „летенето“ използват мембрана, която е разположена върху удължените им ребра. Всъщност планират между дърветата, а не летят активно. Хранят се с насекоми и имат разнообразни екзотични цветове. Обитават югоизточна Азия и Индонезия.

Морска игуана

Единственото водно влечуго. Обитава само островите Галапагос. С дебелите си люспи, дългите нокти и наситените цветове, преливащи в черно, макар и достигащо едва килограм, морската игуана изглежда чудовищна. Тези животни обаче се хранят с водорасли и не са опасни.

Дали истинските ни дракони имат нещо общо с митовете? Разкази за огнедишащи същества с криле се срещат по целия свят. В Китай и източните култури те са почитани от хората, в западните култури обикновено героите или рицарите ги убиват, за да спасят принцесата. В Южноамериканските легенди също присъстват дракони. В България са известни като змейове.

Според едната теория, прототипът им всъщност са змиите, от които еволюцията се е погрижила да изпитваме естествен, явен страх. Хищните птици, както и големите котки с техните страховити челюсти също предизвикат усещане за страх, така че митът за драконите може да е възникнал, съчетавайки тези няколко страшни особености. В някои легенди драконите излизат от водата, в други са същества от чужда планета, но при всички има нещо общо: драконите са опасни и са изпитание за силата и смелостта на хората. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!