menu
Монархиите на 21 век
Монархиите на 21 век
Кралете са много по-разпространени, отколкото изглежда на пръв поглед.

Монархиите на 21 век

Кралете и кралиците са част от историята и културата, а днес се сещаме за тях най-вече когато стане дума за приказки, фентъзи или Великобритания. Но монарсите са неразделна част от съвременния свят и въпреки че повечето от тях вече не изпълняват същите функции както в миналото, техният авторитет и присъствие в обществото са очевидни.

Многообразие от кралства

Общо 43 суверенни държави в света официално са монархии. Великобритания е най-известното кралство, обединяващо под една корона 15 отделни независими държави, които признават за свой крал Чарлс III, наследникът на кралица Елизабет II. Освен тях, монархии са и Дания, Белгия, Норвегия, Испания, Швеция и др. В мюсюлманския свят пък, монарсите често се наричат емири, а някои от най-богатите страни като Саудитска Арабия и Катар, се управляват от монарси. В Африка и Азия също има няколко монархии. Независимо от конкретната форма на управление, монарсите наследяват титлата и задълженията си и повечето съвременни монархии се гордеят с родословието на своите владетели, като някои могат да проследят предшествениците си 10 и повече века назад.

Властта на кралете

В миналото кралете са имали абсолютна власт да решават за всичко, касаещо държавата, но с течение на времето, техните функции са се променили. Днес абсолютните монархии, където няма други органи на властта са малко, като в повечето от тях все пак има институции, които имат някои прилики с по-съвременни форми на управление. Въпреки това, в мюсюлманските монархии е обичайно властта да се концентрира в един човек. Не така стоят нещата в европейските монархии, където кралете и кралиците имат предимно церемониални функции, като обаче запазват авторитета си и им е отредено почетно място в обществения живот на страната.

Кралица, император и двама принцове

Оказва се, че след смъртта на кралица Елизабет II, светът остава само с една кралица – това е датският монарх, кралица Маргарет II. Япония пък е единствената държава в света, начело на която стои император. Той е почитан от народа си, но функциите му са предимно представителни. Андора е интересен случай на монархия, или по-точно диархия, защото начело стоят двама монарси – ко-принцове. Само че единият от тях президентът на Франция, а другият – католически епископ. Населението на Андора очевидно няма право на мнение относно избирането на двамата си ко-принцове.

Богат като крал…

Не може да не споменем кралство Монако, малка държава, чийто принц има значителна власт, както и подобаващо на такъв владетел богатство. Подобно е положението с краля на Бруней, който е считан за един от най-богатите хора в света.

…и мъдър като папа

Ватиканът пък е уникална държава, чийто владетел стои начело и на Католическата църква. Папата се избира от кардиналите и разбира се, няма условие да е жител на страната, която ще управлява. Настоящият папа Франциск е с произход от Латинска Америка.

Монархиите на света ни предоставят интересен поглед към начините, по които се променят обществата от времената, за които сме чели в учебниците по история, а съвременните крале умело съчетават вековните традиции с принципите на модерния свят.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!