menu
Три неща, които не знаем за езика на тялото
Три неща, които не знаем за езика на тялото
Езикът на тялото е по-неясен, отколкото смятаме.

Три неща, които не знаем за езика на тялото

Чрез невербалната комуникация, жестовете и лицевите изражения ние изпращаме информация към другите, a и възприемаме такава от тях. Езикът на тялото присъства в много филми и книги и повечето от нас сме убедени, че сме наясно с него. Но се оказва, че забавните филми и клипчета, както и много от наръчниците, които ни обещават да разкрият тайните на тази комуникация, са в най-добрият случай погрешни. Всички си служим с езика на тялото в различна степен и това е колкото вродена, толкова и придобита способност. Ето три неща, които може би не знаете за него:

Смисълът на езика

Макар да е наречен „език“, езикът на тялото няма нищо общо с обичайните езици, които се говорят по света. Те имат структура, а думите им са с конкретни значения. При езикът на тялото това не е така. Макар да има универсални лицеви изражения, като щастие, гняв, страх, тъга, повечето изрази на емоции чрез тялото са строго индивидуални и зависят от контекста, в който се намираме в конкретния момент. Езикът на тялото има смисъл само в дадена ситуация, а влиянието му върху другите отново е напълно индивидуална особеност.

Да си добър

Не всички хора имат ясно изразен език на тялото. Някои от нас по-трудно комуникират усещанията и емоциите си чрез тялото, лицето и израженията. Същото е валидно и за „разчитането“ на сигналите, които ни пращат другите. Според психолозите, хората, които се изрязват по-добре, също по-лесно разчитат езикът на тялото на другите. Тъй като това е индивидуална особеност, ако искате да се научите да разбирате другите по-добре, използвайки елементите на езика на тялото, опитайте първо да се научите вие самите да се „изразявате“ добре. Мозъкът ви ще свърши останалото.

Лъжеш ли?

Макар в някои ситуации да можем да разпознаваме лъжците по начина, по който се държат, оглеждат, говорят, езикът на тялото няма универсална рецепта за лъжа. Ние сме различни и всеки представя себе си различно. Добрите лъжци по-трудно допускат емоциите им да се виждат на лицето им, по-лесно ще ви заблудят, манипулирайки своите собствени реакции, а вие по-трудно ще ги разкриете. Играчите на покер са добре запознати с това. Мит е, че само по езика на тялото може да се разпознае дали някой лъже или казва истината. Повечето хора не могат да разпознаят дори фалшива усмивка, а много от нас, работещи в сферата на услугите или туризма, често модифицират езика на тялото си, за да се харесат, използвайки именно това свойство.

Всички ние донякъде владеем невербалната комуникация и я използваме ежедневно. Можем веднага да преценим как се чувства другият само като видим положението на тялото и изражението на лицето му. Нещо повече – тази информация се обработва от мозъците ни на подсъзнателно ниво и ние решаваме как да се държим с човека още преди да заговори.

Макар и полезно умение, разчитането на езика на тялото, както и прилагането му са само една много малка част от комуникационните умения, които са ни нужни в света на 21 век.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!