menu
Психологически трикове за по-добра комуникация
Психологически трикове за по-добра комуникация
Как да влияем върху подсъзнанието на хората.

Психологически трикове за по-добра комуникация

Езикът на тялото е важна част от комуникацията, която често регистрираме, но не мислим съзнателно за нея. Психолозите са изследвали различни елементи от поведението ни, които влияят върху това, как другите ни възприемат. Ето няколко безобидни трика, с които ще подобрите комуникационните си умения.

Как да се харесаме

Ако сте нервни при предстояща среща, престорете се, че се вълнувате. За мозъка ви няма разлика, но събеседниците ще ви приемат по-добре, ако проявите ентусиазъм, вместо да гледате в пода и да се опитвате да не сте изнервени.

Ако искате да се сближите с някого, или да го предразположите към разговор, задайте му въпрос и го изслушайте. Хората обичаме другите да се интересуват от нас.

За да скъсите дистанцията, докоснете събеседника по рамото или ръката.

Ако искате да изглеждате заинтересовани от темата, кимайте докато слушате, но внимавайте – прекалено клатене на главата изглежда странно и подозрително.

Бъдете усмихнати и приветливи, когато се разделяте с някого. Последното му впечатление от вас ще бъде първото нещо, за което ще се сети, когато се видите пак.

Ако искате да се сприятелите с някого, помолете го за малка услуга. Мозъкът му автоматично ще приеме, че сте приятели, тъй като ви прави услуга все пак.

Ако някой ви се подиграва или каже обидна шега, престорете се, че не сте го чули и го накарайте да повтори. След няколко такива опита, нито той, нито шегата му ще изглеждат добре пред останалите.

Как да сме убедителни

Ако имате идея, която искате да приложите, опитайте се да я изложите така, че събеседникът ви да допринесе за развитието ѝ. Така ще е много по-вероятно да я приеме, тъй като ще има участие в създаването ѝ.

Ако искате да убедите някого в тезата си, махнете „Аз мисля“ и Аз смятам“ където е възможно и се изразявайте така, сякаш говорите за общоприети факти.

За да разбере събеседникът ви, че го зачитате и уважавате, заставайте с насочени към него стъпала и се обръщайте с цялото си тяло. Така показвате, че цялото ви внимание е насочено към него.

За да създадете впечатление, че сте искрени, а аргументите ви са автентични, бъдете отпуснати, не кръстосвайте ръце или крака, не докосвайте косата или лицето си и показвайте вътрешността на дланите си. Мозъците ни реагират на движение и автоматично приемаме с повече подозрение нервността и „криенето“ на части от тялото.

За да изразите гледната си точка, използвайте кратки изречения и не говорете бързо.

Изненадващо е колко добре действат тези елементарни похвати. Това е така, защото хората живеем в общество. Еволюционно погледнато, най-успешните сред нас са тези, които осъществяват най-успешна комуникация с другите. Знаейки някои от елементите, които ни помагат за тази комуникация, е напълно приемливо да ги прилагаме в живота си. Бъдете сигурни, че хората, които срещате ги прилагат и на вас.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!