menu
Известни градове получили своите прякори – как и защо
Известни градове получили своите прякори – как и защо
Как са получили всички тези градове своите прякори?

Ню Йорк: Голямата ябълка

Ню Йорк е популярен с много прякори – като например „Градът, който никога не спи” или пък „Готъм” – но най-известното вероятно е „Голямата ябълка”. Интересното обаче е как е излязло това име? Макар че ползването на фразата е записано още в началото на 1900-те, наименованието за първи път става разпространено през 1920-те, когато Джо Дж. Фиц Джералд – спортен писател започва колона за конни състезания, кръстена „Около Голямата ябълка”. Против това едва след туристическа кампания през 70-те години на миналия век името става синоним на Ню Йорк.

Женева: Столицата на мира

Женева е вторият по население в Швейцария – популярен със своята дипломатичност. Градът е не само дом на европейската централа на Организацията на обединените нации, но и там са създадени международни организации като например Червеният кръст, където са подписани Женевските конвенции, серия от договори за облекчаване на последиците от войната върху войниците и цивилните. В резултат на това е напълно подходящо Женева да бъде популярна като „Столицата на мира”.

Торонто: Мъди Йорк

„Кален York” прозвучава като прякор, който би бил отговарящ на Ню Йорк, когато вали, но всъщност това е прякор за града Торонто в Канада. Наименованието в момента не е толкова известно, колкото е било преди време, но самото име се отнася до времето в историята на града. Когато не е имало дренажна система или канализация – което значи, че „калната” част от наименованието е наистина буквална. Часта „Йорк” пък всъщност датира от времето когато Торонто е бил колонизиран за първи път, а името му е „Град Йорк” в чест на принц Фредерик – херцога на Йорк. Сеашният прякор показва ранните години на този град.

Ушуая: Краят на света

Ако пътувате на юг ще стигнете до Антрактида, домът на Южния полюс. Макар, че преди да стигнете до там, ще пристигнете в Ушуая – градът в района на Патагония в Аржентина, който се счита за най-южния град в света, откъдето идва и неговият прякор.

Мумбай: Градът на мечтите

С близо 18,4 милиона души население, градът е един от най-гъсто населените в Индия. Това е финансовият център на страната, но и домът на Боливуд – най-популярната индийска филмова индустрия, което го прави наистина привлекателно място. Възможностите са безкрайни, точно поради това е наричан „Градът на мечтите.

Париж: Градът на любовта

Дали заради романтичните разходки по река Сена или френският език се смята за „езика на любовта” – Париж носи този прякор. Градът от доста дълги години привлича романтици, като например писатели и художници. Любовта, разбира се, може да бъде намерена навсякъде, от уютните кафета до моста на изкуствата, като двойките прикачват катинари, за да покажат своята любов един към друг.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!