menu
Има ли амиши в България?
Има ли амиши в България?
Изненадващият отговор е да.

От 2020 г. насам се наблюдава заселване на амиши във Великотърновско, село Ветринци. Общността им там все още е малка, но продължава да расте. Амишите са представители на протестантска християнска общност и идват в Бълагрия от САЩ и Канада. У нас те купуват имоти в малки населени места.

Кои са амишите?

Амишите са анабаптистка религизна общност, живееща предимно в САЩ и Онтарио, Канада. Имат швейцарско-немски произход. Те са тясно свързани с менонитоте, но и доста различни от тях. Началото на движението е именно в Швейцария през 17 век, а изселването им към САЩ, щата Пенсилвания започва през 18 век. По това време Северна Америка била извествна със своята религиозна толерантност.

Какъв начин на живот водят амишите?

Амишите трудно остават незабелязани. Порядките им са странни за повече съвремненни общества. Ходят облечени с дълги дрехи, които покриват цялото тяло. Жените носят забрадки, а мъжете са с дълги бради. Амишите не пият, не пушат, а прелюбодейството е голям грях в тяхната общност. Те не използват модерни технологии - никакви автомобили, телефони, телевизори, дори електричество. Не използват компютри и интернет. Причината за това е, че те намират постиженията на съвремието ни за дела на дявола.

Амишите се стремят да живеят екологичен начин на живот, занимават се със земеделие. Опитват се да пестят природните ресурси. Всичко постигат с труда на ръцете си. Те отричат традиционната медицина и затова не ходят на лекар. Женят се помежду си. Традиционно имат по много деца. 

Амишите във Ветрино

Според местните хора амишите не създават никакви проблеми. Въпреки, че изглеждат странно, имат странни ритуали и порядки, те не правят нищпо незаконно или опасно за хората извън тяхната общност.

Кметът на село Ветринци разказва как една сутрин мъже от общността дошли в кметството с молба за издаване на акт за раждане. Една от жените родила в домашни условия през нощта. Кметът отишъл до къщата, за да се увери дали майката и детето са добре, а после поискал съдействие от Община Велико Търново за издаването на документа при тези специфични обстоятелства. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!