menu
Прекаленото обмисляне
Прекаленото обмисляне
Понякога продължителното обмисляне не ни помага да вземем правилно решение.

Прекаленото обмисляне

Може би смятате, че ако мислите дълго по дадена тема и я анализирате от всички страни, ще вземете по-добро решение? Прекаленото обмисляне е навик, който може да ни коства много, а фокусирането върху едно нещо често има обратния на очакванията ни ефект – вместо по-добро решение, не решаваме нищо и се изнервяме.

Какво е „прекалено обмисляне“

То включва мислене и анализиране на дадена тема за продължителен период. В такива случаи може да не успеете да се концертирате върху нищо друго и да отдадете цялото си внимание на проблемната тема. На пръв поглед това изглежда като добра стратегия – колкото по-добре обмислим възможните усложнения, толкова по-успешно ще се справим с всяко предизвикателство. Но според изследователите, прекаленото обмисляне се асоциира с депресия, тревожност и посттравматичен стрес.

Кога обмисляме прекалено

На всички понякога се случва да обмисляме по-дълго някои неща. Например презентацията ни пред новия шеф или пък възможните отговори за интервюто за работа. Когато прекаленото обмисляне се превърне в правило, тогава е нужно да предприемем стъпки за да го прекратим. Често срещани сигнали, че обмисляме прекалено могат да са преобладаващите негативни мисли и неспособността да се фокусираме върху нищо друго. Ако „проиграваме“ ситуацията в главата си непрекъснато, не можем да се отпуснем и се съмняваме в решенията, които вече сме взели; ако се опитваме да променим неща, които са извън нашия контрол, въобразяваме си най-лошите възможни сценарии или изпитваме безпокойство, вероятно имаме лошия навик да обмисляме прекалено.

Защо обмисляме прекалено

Има различни причини, които ни карат да обмисляне прекалено, свързани с личностното ни развитие, самооценката и целите ни в живота. Основният резултат е, че вместо да е фокусираме върху решенията, ние обмисляме проблема отново и отново, като по този начин не само блокираме креативността си, а и създаваме напрежение, което може да навреди на здравето ни.

Често прекаленото обмисляне ни показва най-черните възможни сценарии, пречи ни да видим прогреса и многообразието на решенията или директно ни парализира – не можем да намерим решение, защото не се опитваме, а вместо това затъваме все повече в негативните си мисли.

Как да спрем да обмисляме прекалено

Разсейте се от ситуацията, която не можете да спрете да обмисляте, а по-късно се опитайте да търсите решение. Анализирайте негативните си мисли и се запитайте доколко са реалистични; потърсете начини да развивате самоконтрола си и да управлявате по-добре емоциите си; работете върху увереността си и не допускайте да изпитвате прекалено много съмнения в решенията си, особено ако вече не можете да ги промените. Медитирайте, споделете с близките си и наблюдавайте себе си внимателно: винаги когато се уловите, че обмисляте прекалено, се опитайте да се фокусирате върху решението, не върху проблема, породил мислите ви.

Прекаленото обмисляне може да доведе до неспособност за вземане на решение, но и до по-тежки последици като депресия или безпокойство, които със сигурност ще намалят качеството на живота ни. Прекаленото обмисляне е лош навик, който не бива да допускаме да владее живота ни. То може да бъде премахнато с малко усилие и упоритост и резултатите ще са видими веднага.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!