menu
Как да станем по-умни?
Как да станем по-умни?
Умът е най-силното оръжие във всяка ситуация. Как да го тренираме?

Макар че данните показват, че в голяма степен интелигентността е наследима и зависи от нашите гени, все пак, ако ние не работим няма как да развием заложения ни потенциал. Освен това подобяването на умствените умения винаги е възможно и винаги е от полза. Ето идеи как да го постигнете.

Четете книги

Книгите ни карат да мислим, да разсъждаваме, да се концентрираме. Дават ни информация. Полезни са както книгите с художествена литература, така и научнопопулярните. Първите ще ви направят по-добър психоло, ще обогатят речника ви и начина ви на изразяване, ще обогатят и общата ви култура. От вторите ще научите много факти за света, много концепции и теории, ще бъдете в крак с това какво постига и какво се опитва да постигне науката в днешно време. Ще се докоснете до най-великите открития, ще се удивявате на света около себе си всеки ден. Четящият човек е винаги интересен, винаги има за какво да се говори с него, а на него самия никога не му е скучно.

Математика

Точно така. Всеки знае, че математиката развива мозъка и определние начини на мислене. Тя никога няма да ви е излишн.а Упражнявайте се сами да решавате задачи.

Свирене на музикален инструмент

Ако математиката не ви е на сърце, какво ще кажете за музика? Свиренето на музикален инструмент  доказано развива мозъка и интелигентността. То не е никак проста задача. Свирещият трябва да контролира двете си ръце едновременно, докато те правят различни неща. Трябва да бъде ритмичен, изразителен, да следи нотите или да е запомнил произведението наизуст и още много други. Свиренето развива и чувството за изкуство и естетическия вкус, така че винаги е добро решение.

Шах

Определно трудна, сложна, комбинативна игра, която иска много мислене, концентрация и знания. Заниманията по шах ще ви направят по-умни със сигурност. Много деца биват записани да учат шах не с цел да станат шахматисти, а точно заради доброто въздействие на играта върху умствените способности.

Логика

Развивайте мисленето целенасочено. Купете си книги, а най-добре учебници по логика и се запознайте с основните принципи. Упранявайте се да ги прилагате, решавайте логически задачи.

Критично мислене

Запознайте се принципите на критичното мислене. Това е едно от най-смислените неща, които може да направите за себе си по принцип. В различни училища по света има предмет,който учи децата на тях. В България също има инициативи да се въведе в училище. Критичното мислене е по-различно от логичното. То учи най-вече как да се съмняваме, как да питаме, как да стигаме до разсъждения максимално близки до истината, максимално точни.

Философия

От древни времена човечеството философства. Какво е философията? Мисловният поток на нашия вид през вековете. Запознайте се поне с основните концепции и с теориите на най-великите философи. Това значително ще разшири хоризонта ви, ще видите света, така както са го виждали хората в миналото, както и едни от най-големите умове.

Общувайте с умни хора

Това е от изключителна важност. Ние сме социални същества и се учим един от друг, влияем си. Общувайте с интересни хора, които ви обогатяват и мотивират за развитие. Лесно може да намерите такива хора, ако следвате някои от горните съвети. В библиотеката, в клуба по шах или на концерт, в групи в социланите мрежи с такива интересни - там са хора, които също използват ума си. 

Учене през целия живот

Най-добрата трениврока за ума е ученето - добиването на нови знания и умения. По света все повече добива популярност концепцията за учене през целия живот. Ако не се развиваме, ние не стоим на едно място, а изоставаме. Днешния свят е толкова динамичен. Необходимо е да учим, за да бъдем в крак с нещата, конкурентни на работа, а и за да се ползваме максимално от всички възможности, които ни предоставя нашата култура.

Апетитът идва с яденето. Веднъж започнали по пътя на усъвършенстването на ума, това ще се превърне в най-голямата ви страст.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!