menu
В търсене на обитаеми светове
В търсене на обитаеми светове
Сами ли сме във вселената и има ли други, подобни на Земята планети.

В търсене на обитаеми светове

Въпросът единствени ли сме във вселената измъчва човечеството от началото на цивилизацията. Днес, с помощта на достиженията на съвременната наука, макар още да не знаем със сигурност, сме малко по-близо до отговора. От зората на астрономията обръщаме поглед към космоса и търсим планети, където може да срещнем други интелигентни същества, или поне условия за живот.

Размерите на космоса

Нашата галактика – Млечният път – съдържа трилиони звезди, а в космоса съществуват неизвестен брой галактики. Слънцето е само една от множество видове звезди, а около него обикалят едва 3 скалисти планети, само една от които е подходяща за живота такъв, какъвто го познаваме. При тези размери на космоса и брой звезди, е съвсем вероятно някъде да има планета с подобни на земните условия. Предполагаме, че тъй като въглерода и водорода са най-разпространените елементи във вселената, е твърде вероятно животът все пак да е подобен на нас.

Екзопланети и свръхземи

Екзопланетите се намират извън нашата Слънчева система. Още в началото на 90-те са открити множество такива, за които се смята, че могат да са дом на живи същества. Планетите, наричани от изследователите „свръхземи“, са скалисти планети, по-големи от Земята, но по-малки от газовите гиганти като Юпитер. Те са и на такова разстояние от звездата си, че да могат да поддържат подобен на земния живот – имат близка „година“, сезони и подходяща температура. Вече са открити над 5 хиляди такива, но за съжаление още не можем да потвърдим наличие на живот.

Трудно е да видиш планета

Планетите са много малки обекти, в сравнение със звездите. За да се открият, изследователите използват няколко различни метода. Обикновеният начин на наблюдение не винаги е успешен. Затова търсим „сянката“ на планетата върху звездата. Това са промени в излъчването на светлината от нея. Друг метод е „разклащането“ – под влияние на гравитацията на планетата, орбитата на звездата се „клати“ и това може да се засече от прецизни уреди. След изпращането на телескопи в космоса, работата по откриване на екзопланети, на които може да има живот се е улеснила доста, а следващото поколение уреди, като телескопът Джеймс Уеб, несъмнено ще донесе още новини от далечния космос.  

Твърде топло, твърде студено

След като намерим екзопланета и установим, че тя наподобява Земята, е време да разберем колко е възможно да има живот на нея. Това става чрез добре известната спектроскопия – изследване на спектрите излъчена от планетата светлина. Когато на нея има газове като азот, кислород или въглероден диоксид, те поглъщат определена част от спектъра и тази светлина не достига до нас. Но наличието на тези газове още не значи живот! В последните седмици са установени поредните две планети, които са подходящи кандидати. Едната от тях е с температура 123 градуса, което не значи, че там не може да има живот, а на другата е по-хладно – минус един.

Търсенето продължава и надеждата някой ден да разберем, че не сме сами във вселената движи разнообразни и вдъхновени изследователски екипи. Те ежедневно полагат усилия да разкрият тайните на космоса и откриват все повече и повече доказателства, че животът не е уникален само за нашата планета.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!