menu
Необикновените жаби
Необикновените жаби
С какво са интересни жабите и какво знаем за тях.

Необикновените жаби

Жабите са едни от най-разпрострените, смятани за скучни животни. Но те са голяма и разнообразна група организми, която си заслужава да опознаем

Хиляди видове

Описани са над 6000 вида жаби, като е вероятно още да не сме открили всички. Жабите са земноводни и обитават всички континенти, като живеят в близост до стоящи води. Най-малките са колкото муха, а най-голямата позната жаба може да достигне до 3 килограма и размер до 30 сантиметра.

Важна част от екосистемата

Жабите са хищници, хранят се с различни насекоми, ракообразни, дори с други жаби. Те са и плячка на други животни, а разнообразието и необикновеното им място между водата и сушата обуславят важността им за екосистемите по цял свят.

Жабешкото пеене

Всеки вид жаби има уникално „пеене“, което най-често се използва за привличане на женски. Жабите са първите животни обитаващи сушата, които имат гласни струни. При някои те наподобяват структура на мегафон и могат да бъдат чути на няколко километра разстояние.

Адаптации

Жабите се срещат във всякакви местообитания, което значи и във всякакви цветове. Има кафяви, ярко зелени, жълти, сини, червени, шарени, а един вид жаби в Индонезия са прозрачни и през кожата им се виждат органите.

Жабите не пият вода, а я поемат с кожата си. Дишат с бели дробове, освен един установен вид, който използва кожата и за усвояване на кислород. Типичните им големи и изпъкнали очи често могат да се въртят и така жабите виждат на 180 градуса. Очите им имат и друга функция – избутват храната надолу по хранопровода. Когато жабата преглъща, очите ѝ се затварят и потъват навътре.

Жабите имат зъби, които обаче се използват само за задържане на плячката, докато бъде преглътната.

Много видове се грижат за малките си.

Отровни жаби

В Южна Америка се срещат няколко вида жаби, които отделят отрова от кожата си. Една от тях – златната, се счита за най-отровното живото  на света. Жабите използват токсични вещества от плячката си, които превръщат в собствена отрова, което значи, че те самите ядат отровни животни без това да им влияе.

Заплахи

Загубата на местообитания, замърсяването и климатичните промени не са най-голямата заплаха за тези така добре приспособени животни. През 90-те години, изследователи забелязват, че в тропичните гори на Америка, доскоро гъмжащи от жаби, вече не се чува тяхното пеене. Установяват, че причината е един вид гъбичка, която разрушава кожата на жабите и по този начин ги убива. Счита се, че над 100 вида жаби вече са изчезнали поради това заболяване, а лечение, което може да бъде приложено, няма.

Изследователите смятали, че гъбичката няма да се прехвърли на други континенти, но вече знаем, че се среща навсякъде – точно както и жабите. Добрата новина е, че има жаби, способни да оцелеят от заболяването, а с малко помощ от хората най-вероятно няма да загубим жабешките популации. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!