menu
Кактусите и техният живот
Кактусите и техният живот
Бодливи, с извънземен вид и много издръжливи.

Кактусите и техният живот

Кактусите са едни от най-популярните растения за отглеждане от градинари-аматьори. Те не изискват особени усилия, но са интересни на вид, растат бавно и са подходяща декорация, без значение от интериора. Някои са големи, други дребни, но всички имат ужасно остри бодли, които могат да ви наранят. Какво друго интересно има в техния живот?

Американци

Кактусите обитават естествено само американския континент. Това значи, че са еволюирали след като Америка се отделя от Африка, но изследователите все още не са наясно кога точно се е случило това. Някои видове може би са съвременници на динозаврите, но днешните видове можем да проследим до преди около 30-40 милиона години. Обитават предимно сухи райони или такива, в които има сезонни засушавания и са добър пример за начина, по който средата влияе върху организмите. Кактусите са развили своите специални  тела, за да издържат на сушата и да съхраняват колкото се може повече вода до следващия дъжд, а бодлите пречат на животните да ги изядат. Някои от големите кактуси могат да усвоят 150 литра вода наведнъж.

Физиология

Във връзка с живота си в сухи хабитати, кактусите имат и уникални физиологични приспособления. За разлика от другите фотосинтезиращи организми, кактусите извършват транспирация или обмен на газове през нощта. Така те се предпазват от прекомерно изпарение през топлите и сухи дни, а въглеродния диоксид се задържа чрез специални механизми докато изгрее слънцето, когато кактусите го използват при фотосинтезата.

Те растат изключително бавно – на големите видове им отнема 50-100 и повече години да достигнат пълен размер. Повечето кактуси са почти безсмъртни. Могат да доживеят столетия, ако не бъдат унищожени механично. Това ги прави изключително подходящи за отглеждане от начинаещи, защото не можете да ги убиете. Те ще издържат всичко, освен прекалено ниски температури.

Полза

Кактусите са част от културата на местните от най-малко 15 хиляди години, съдейки по рисунки в пещери и различни други източници от планинските райони на Чили. Смята се, че са ползвани в ритуали от ацтеките, а след като са донесени в Европа през 15 век, стават и популярна екзотична декорация. Могат да се размножават много лесно чрез резници и бързо стават популярни сред градинари и колекционери.

Кактусите цъфтят и образуват плодове много бързо, заради сухия климат, в който живеят. Плодовете на повечето кактуси са ядливи и днес някои са култивирани точно с тази цел или за фураж. При някои видове се ядат и стеблата. Два вида кактуси, обитаващи Мексико съдържат психоактивното вещество мескалин, а повечето могат да се ферментират до алкохолна напитка.

В някои райони на Европа, включително и у нас, е разпространен един вид кактус – Опунция, който е много агресивен и бързо обхваща големи територии, но пък е ядлив и понася студа добре.

Кактусите са интересни не само с екзотичния си вид и с възможността да ги отглеждаме почти навсякъде с минимални грижи, а и с уникалните си приспособления за оцеляване в неблагоприятна среда, които ги правят едни от най-странните растения на планетата.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!