menu
Уискито – нектарът на боговете
Уискито – нектарът на боговете
Отлежало, ароматно и с мек вкус, уискито е напитка, за която си струва да разкажем.

Уискито – нектарът на боговете

Според съвременната наука, алкохолът е отрова, но различните напитки, съдържащи алкохол са част от културата и традициите на всички общества по света и вероятно ще продължат да бъдат, независимо какво казва науката. Това е така не само заради опияняващият ефект, а и заради силната връзка между приготвянето на алкохолни напитки и земята.

Наречено буквално „вода на живота“ уискито е една от напитките с богата история и присъства трайно в архивите на съвременната цивилизация. Никой не може да каже колко международни договори са скрепени с бутилка отлежало уиски, нито колко спорове са завършили с почерпка от нектара на боговете.

Дълбоки корени

Не знаем кога точно възниква уискито като напитка. Първото  писмено споменаване е от 15 век в Шотландия, където уиски се дестилира в манастирите, вероятно от столетия, и се използва за лекарство – вътрешно и външно. Напитката бързо се разпространява из Европа, но едва през 17 век започват първите регулации и данъчно облагане. Рецептите за уиски се пазят строго, а напитката има емблематичен вкус и аромат, отразяващ региона, където е произведена. Това е така и до днес, въпреки подобряването на технологията и наличието на стотици видове уиски.

Технология

Уискито се прави чрез ферментация на зърнени култури, като ечемик, пшеница, ръж. Процесът е подобен на производството на други напитки чрез ферментация, и освен малца, може да включва и други съставки, които влияят върху аромата и вкуса. Традиционно се позлва един преобладаващ вид малц, но днес има и блендове, от различни зърнени култури. След ферментацията се дестилира няколко път и се оставя да отлежи. По тази тема всички са единодушни – уискито отлежава в специални дъбови бъчви, от 2-3 до 10-15 години и именно така придобива специфичния си уникален аромат.

Бизнес

Производството и продажбата на уиски днес са бизнес за милиони.

Първата лицензирана дестилационна фабрика, известна на света е от 1609 г., и е на едноименната и все още популярна марка „Бушмилс“.

Пътешествениците, които отивали в Америка разбира се пренесли и технологията, рецептите и културата на пиене на уиски и създали собствени видове. Бърбънът е вид американско уиски, което се прави от царевица и има по-сладък и мек вкус от обичайното шотландско.

Уискито е основна стока в износа на Обединеното кралство, както и една от най-консумираните и предпочитани алкохолни напитки по цял свят.

Любопитни факти

Уиски е било изпратено на Международната космическа станция, за да се провери как ще се държи напитката в условията на нулева гравитация.

Уискито е безглутенова напитка, защото при ферментацията, глутенът от зърнените храни се унищожава.

Уискито е токова популярна и обичана напитка, че през 1956 г., думата е включена във военната азбука на НАТО, като заменя тогавашната „Уилиам“ за буква „W”. То е и любима напитка на много писатели, политици, изследователи, които намират вдъхновение или успокоение в него.

Ценителите на напитката ще ви кажат да я пиете чиста, без лед, за да се насладите на вкуса ѝ, а в краен случай може да добавите малко вода, за да се разгърнат напълно всички аромати.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!