menu
5- те атракции, които трябва да видите в Мадрид
5- те атракции, които трябва да видите в Мадрид
5- те атракции, които трябва да видите в Мадрид

С всички брилянтни неща, които можете да видите и направите в Мадрид, може да е трудно да изберете, от къде да започнете.  Независимо дали живеете в испанската столица или ще я посетите за няколко дни, има неща, които не трябва да пропускате, ето кои са те:

Gran Vía

Най-известната туристическа и търговска улица в  Мадрид е Gran Vía. В продължение на повече от 100 години тя има различни имена, в зависимост от действащото правителство. През 1981 г., по време на испанския преход, емблематичната улица е наречена Gran Vía. През дългата си история, е дом на първите универсални магазини в Мадрид и някои от най-добрите места за забавление в града.

Музеят на изкуствата Прадо

Разположен в просторна, неокласическа сграда, Прадо е най-важният музей на изкуството в Испания. Изграждането му започва от Хуан де Вилануева, по поръчка на крал Карлос III през 1785 г. През последните години Прадо претърпя много амбициозна програма за разширяване и има противоречива нова сграда, с форма на куб. Която e проектирана от Рафаел Монео и посветена главно на временни изложби . Сред най-забележителните произведения в Прадо са „Las Meninas“ от Диего Веласкес, „Трети май 1808 г.“ от Франсиско де Гоя и „Градината на земните удоволствия“ от Йеронимус Бош (известен още като Ел Боско).


Palacio Real

Резиденцията на испанската монархия от Карлос III до Алфонсо XIII, тази сграда сега функционира като музей. Там ще научите всичко за  блясъка и лукса на испанския кралски елит. Въпреки че Филипо Хувара започва да работи по плановете, неговото протеже Хуан Баутиста Сакети я завършва. Декорът в 3000-те стаи се променя с всяка смяна на властта, за да отговаря на специфичните вкусове на всеки монарх. Перлата на обиколката са  главното стълбище на Сабатини, Тронната зала, Кралския параклис и Кралската аптека. Архитектурата е вдъхновена от скици, направени от Бернини, за изграждането на Лувъра в Париж.

El Retiro park

Този парк от 118 хектара датира от построяването на Monasterio de los Jerónimos по заповед на католическите монарси. Това е едно от зелените пространства, използвани най-често от местните, в свободното им време. Паркът не само може да се похвали с обширни тревни площи и добре поддържани дървета, а и  с атрактивни паметници, останали от предишни векове.  Включително този на Алфонсо XII, колонада, дело на Хосе Грасес Риера с изглед към езерото. Casón del Buen Retiro, някога величествена бална зала, която сега е част от музея Прадо. И Palacio de Cristal, построен през 1887 г.  Градините на Ел Ретиро могат да се похвалят с още повече красота, включително розова градина, културен център Casa de Vacas и множество фонтани и статуи, сред които е известната скулптура „Падналият ангел“.

Plaza Mayor

Ще намерите това емблематично място в сърцето на историческия квартал на града. Някога дом на най-популярния пазар от края на 15 век, днес площадът е притегателен център за туристите в Мадрид. Конната статуя на Фелипе III в центъра на площада е проектирана от Джамболоня и завършена от Пиетро, през 1616 г. Друга важна творба в района е Arco de Cuchilleros, най-известният от деветте входа на площада.  Арката е дело на Хуан Вилануева, който след опустошителния пожар от 1790 г. решава да намали фасадите на две нива, да затвори площада и да повдигне деветте арки.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!