menu
Колко точно е вреден алкохолът и защо пием
Колко точно е вреден алкохолът и защо пием
Пиенето на алкохол е култура, традиция и …ами, в малки количества не е вредно, нали?

Колко точно е вреден алкохолът и защо пием

Всички сме чували, че в малки количества алкохолът не е вреден, даже може да е полезен. Но според науката, това не само че не е така, ами е точно обратното. Последните проучвания сочат, че независимо от количеството, алкохолът вреди на тялото и мозъка, понякога необратимо.

Културна традиция?

От както свят светува, човечеството пие алкохол. Това е така, но с няколко малки уговорки. Преди откриването на микроорганизмите и преди хората да започнат да пречистват водата, която пият, добавянето на алкохол към нея и въобще – пиенето на алкохол, е било много полезно. Той е убивал бактериите във водата, които иначе биха убили нас. През цялата човешка история, та чак до 20 век, на армиите се е полагало дажба алкохол по чисто технически причини – за да не се разболяват, а и вероятно, за да добият малко смелост. Днес, единствената причина да пием, са страничните ефекти.

Интоксикацията

Алкохолът е отрова, която тялото се стреми на всяка цена да премахне от организма. Това става с помощта  на един ензим – алкохол дехидрогеназа, който трансформира алкохола в други вещества. Именно тези вещества причиняват махмурлук на следващия ден. Добрата новина е, че тялото е напълно способно самό да се справи с отровата, а лошата – че скоростта зависи само от генетичните особености и по никакъв начин не можем да забързаме „изтрезняването“.

Вредата

Алкохолът сe усвоява в стомаха и от там достига до абсолютно всички други органи, без мастната тъкан и костите. За да се премахне, трябва кръвта да го транспортира в черния дроб, където се намира ензимът. Приеман редовно или в големи количества, алкохолът  води до увреждане на черния дроб, нервната система и мозъка.

Приеман в каквито и да е количества, предизвиква временно отравяне на тялото, с присъщите ефекти – замъглено зрение, влошена координация, неспособност за формиране на спомени. Според последни данни, алкохолът може да доведе до забавяне на възстановяването на мозъчната тъкан и да навреди на нормалното функциониране на мозъка.

Но от едно питие ти става хубаво на душата

Някои хора нямат достатъчно от ензима, който разгражда алкохола и получават алергична реакция. Ако не сте от тях, вероятно смятате, че едно или две питиета не вредят. Отпускат ума, карат ни да се чувстваме по-спокойни и уверени в себе си, а и създават настроение, нали? Няма съмнение, че за повечето хора това е така.

Може да изберете да не вярвате в научните данни за вредата от алкохола. Годишно от цироза на черния дроб умират хиляди, а алкохолизмът е едно от най-често срещаните заболявания в 20 и 21 век, причина за страданието на много хора и техните близки. Употребата на алкохол по време на бременност е причината някои деца да се раждат с мозъчни увреждания.

В днешният свят е трудно да не си позволяваме едно-две питиета вечер или през уикенда, те са част от културата ни. Това си е наш личен избор и е много полезно да направим този избор след като се запознаем с фактите, които съврeменната наука ни предоставя.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Nasich2
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Всяка чашка, съкращава живота с 5 годин7

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg