menu
Растенията – първоизточникът на лекарствата
Растенията – първоизточникът на лекарствата
Не само има природни продукти, които лекуват, ами голяма част от съвременните лекарства идват от природата.

Растенията – първоизточникът на лекарствата

Билките и лечебните растения са причината днес да имаме лекарствата, които купуваме от аптеките. Съвременните лекарства са в по-концентрирана форма, изчистени от примеси, а ефектите им са добре изследвани. Традиционната медицина, както често се нарича, е просто първоизточникът на фармацията, каквато я познаваме днес. Билковите продукти все още имат място в аптеките, но лекарствата, които те са вдъхновили, са много по-ефективни.

Билки

Салициловата киселина – активната съставка на аспирина е открита в кората от върба.

Морфинът – едно от най-силните болкоуспокоителни е извлечен от маковото семе.

Хининът е първото лекарство срещу малария. То се извлича от кората на едно южноамериканско дърво и е спасило живота на хиляди хора.

Блатното кокиче се използва при лечение на някои болести , свързани с нервната система, като Алцхаймер.

Много от антитуморните медикаменти, прилагани в света, също идват от растения.

Първи изследвания

Първи сведения за лечение с растения има от около 5 хиляди годни. Има сведения за употребата на някои билки като лайка, върба, чесън от Египет и Китай. По времето на Римската империя много автори се занимават с описването на растенията, ползвани за подобряване на здравето и лечение на различни болести. През средновековието манастирите са средища, където с е отглеждат и използват под различна форма растенията.

През 19 век нараства нуждата от изследване на съединенията, които допринасят за лечебните свойства на билките и изолирането им в чист вид. Изолирането на алкалоидите и гликозидите поставя началото на съвременната фармация. С развитие на химията се откриват етеричните масла, витамините, танините и др.

Провали

Разбира се, развитието на фармацията не минало и без грешки. В опитите си да извлекат точно определени съединения от растенията, било установено, че някои от тях съдържат силно токсични вещества. Атропинът например, които се използва при някои състояния на сърцето всъщност е силно парализиращ агент. Изследван е като отрова още през 19 век, а впоследствие са установени медицинските му качества.

В края на 19 и началото на 20 век, много изследователи започнали да смятат, че изолирането на съединенията е безсмислено, защото свойствата им се нарушават от наличието на ензими. Впоследствие се оказало, че това не е точно така и днес растенията са един от основните източници на нови молекули, които биха могли да бъдат използвани като лекарства

Успехи

Към момента са тествани над 70 хиляди растения. Около 11 процента от съвременните лекарства се произвеждат от растения или техният първоизточник са растенията. С развитието на медицината и фармацията, голяма част от производството вече не изисква да се събират самите растения – можем да произвеждаме много от съединенията по синтетичен път.

Но природата никога няма да спре да бъде източник  на нови начини за подобряване на здравето ни. По-голямата част от растенията все още не са изследвани, а технология, която може да го направи става все по-прецизна.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!