menu
Как се правят лекарствата
Как се правят лекарствата
От откриването до масовото производство на лекарства има много дълъг път.

Как се правят лекарствата

Рядко обръщаме внимание на такива ежедневни въпроси като от къде идват лекарствата или кой ги изобретява или тества. Днес, за да произведеш от нулата един медикамент, който да може да се продава, ще ти трябват няколко стотици милиона долара и между 10 и 15 години усилия. Повечето лекарства, които излизат на пазара всяка година, са резултат именно от такива разработки.

История

Малка част от съвременните лекарства се основават на природни продукти, но са започнали именно като такива. С развитие на науката, веществата от природата – бактерии, гъби и различни части от растения са изследвани, определено е кое именно е активното им вещество и са започнали масовото му производство. Днес, освен природни съединения, се използват и модифицирани такива, за да се постигне по-добър ефект, но се изследват и природните.

Открития

Всяко лекарство, разработено някога е било тествано срещу съответната си „цел“. Изследователите първо уточняват кое вещество „разболява“ и как и след това търсят друго вещество, което да противодейства. Звучи сложно, но са разработени множество методики, според които може да се тестват стотици молекули едновременно. Често се тестват хиляди. За да се установи коя молекула ще сработи, е необходимо много време и още повече опити, които отнемат усилия и пари, защото се правят по точно определени критерии.

Клинични проучвания

След като се установи лабораторно, процесът на взаимодействие трябва да се симулира дигитално и да се извършат опити с животини – най-често мишки, а когато медикаментът покаже добри резултати, едва тогава се пристъпва към проучвания с хора.

Историята помни много случаи, когато дадено лекарство не е сработило изобщо при хора, или пък е сработило по неочакван начин. Виаграта е била разработена като медикамент за сърдечни проблеми, а причината да се продава днес е описвана като нежелан страничен ефект.

Методи на производство

В миналото производството е било труден и бавен процес. Днес, с помощта на съвременната химия и биотехнологии, можем да произвеждаме лекарствата лесно по няколко метода. Основни са директно химично синтезиране от подходящи суровини и биологичен синтез. Поради характера на много медикаменти, синтезът на основната съставка е най-евтин в т.нар биореактори – там се поставя хранителна среда за бактерии, които синтезират веществото. Много от микроорганизмите са генно модифицирани, за да синтезират точно определено съединение. Например преди откриването на метода на модифициране, инсулинът, използван за хора, страдащи от диабет се е взимал от прасета. Той се различавал малко от човешкия и често предизвиквал странични ефекти. Днес, инсулинът се произвежда от ГМ бактерии, точно копие е на човешкия и е едно от най-произвежданите лекарства в света.

Регулации

Поради рискът за здравето на хората, лекарствата, които достигат до пазара трябва да отговарят на множество изисквания. Обикновено държавите спазват международни такива, но всяка страна има закони, които определят какви продукт се допускат на съответния пазар. Процесът на патентоване на даден медикамент също е сложен и по-често усилията на изследователите се оказват напразни, защото продуктът не успява да отговори на изискванията.

Всяка година се патентоват все по-малко лекарства, но се тестват все повече молекули, а с напредване на технологията, процесите и на изследване и на производство ще стават още по-прецизни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!