menu
Огромни буболечки
Огромни буболечки
Някои животни, обитаващи планетата преди милиони години, вече са изчезнали и това никак не е лошо.

Огромни буболечки

Насекомите, които населяват Земята днес, са еволюирали през последните 300 милиона годни. Някои от тях са живели заедно с динозаврите, някои са се развили впоследствие, но всички те са съществували в период, когато на Земята нивата на кислород са били под 25-30 процента и са били дребни, по днешните стандарти. Преди около 300 милиона години, обаче, тропичните гори, покриващи по-голяма част от планетата са били обитавани от огромни буболечки, някои от които достигали до няколко метра. Те са изчезнали и днес, макар тропиците да са дом на някои големи насекоми, подобни гиганти не съществуват, за щастие на цялата ни цивилизация.

Общото между кислорода и размера

Насекомите, като всички животни, използват кислорода от въздуха, за да си произвеждат енергия, с която захранват телата си. Този процес изкисва различни количества кислород за различните организми, затова имаме разнообразни начини за усвояването му. При хората, това се осъществява от кръвта. Насекомите имат друг, макар и също толкова ефективен механизъм. В телата им се разполагат т.нар. трахеи – тръбички, през които прониква въздух, а кислородът се просмуква през много фини процепи, за да достигне до всичките им органи. Този специфичен механизъм остава сравнително непроменен през стотиците милиони години, които ни делят от огромните насекоми. Тъй като по времето, през което те са живели, нивото на кислород в атмосферата е било около 35 процента, се смята, че това е причината те да са били толкова големи. Повече кислород означавало повече енергия и повече храна.

Водни кончета колкото орли

Тъй като външната обвивка на повечето насекоми съдържа твърди материали, които могат да се запазват непокътнати в различни скални пластове, днес имаме достатъчно запазени останки от гигантските обитатели на миналото. Водни кончета с размери до 70 сантиметра размах на крилете са били често срещани. През този период тяхното разнообразие е било много по-голямо от днешното и те са владели небето.

Двуметрови скорпиони

Моретата били обитавани от скорпиони, достигащи до 2.5 метра. Макар технически те да не са точно насекоми, са населявали Земята по същото време и заслужава да ги споменем. Открити са фосили в Америка и Европа, което значи, че са били много разпространени. Били добри хищници и с огромните си щипки, успешно ловували риба и мекотели.

Други ужаси

По земята пълзели хищни хлебарки, които не впечатлявали с особени размери – около 10 сантиметра, но били изключително активни, агресивни и можели да си въртят главите, за да фиксират жертвата си с поглед.

Други „интересни“ обитатели на древната земя били многоножките. Те също наброявали много видове, с различни размери – от 30 сантиметра, до впечатляващите 2.5 метра. Те били хищници, добри ловци и всички сме изключително доволни, че са изчезнали и никога няма да ги срещнем.

Ужасяваща е перспективата подобни животни да обитават Земята заедно с нас. Тяхното изчезване съвпада появата на първите птици и намаляването на количеството кислород. В геологичния запис, който сме проучили обаче, няма пълен „набор“ от насекомите, обитавали планетата, така че можем само да предполагаме какви други буболечки са живели на света.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!