menu
Приключенията на костенурките
Приключенията на костенурките
Бавните дълголетници са интересни, забавни и имат продължителна история.

Приключенията на костенурките

Днес по света са познати над 300 вида костенурки – сухоземни и водни. Първите костенурки се обособяват като такива преди около 200 милиона години. Те преживяват измирането на динозаврите, развитието на бозайниците, няколко драматични промени в климата и макар човешката дейност да им се отразява негативно, все още са добре приспособени към средата и крачат бавно към бъдещето.

Първите костенурки

Началото на родословието на съвременните костенурки все още не е напълно изяснено. Има три основни хипотези, които поставят тези животни при динозаврите, при влечугите или при една група отдавна изчезнали роднини на крокодилите. Това, което знаем е, че предците на костенурките са били водни животни, които постепенно се приспособили към сушата.

Завръщане в морето

Когато континентът Лавразия окончателно се разцепил, костенурките започнали да обитават крайбрежните води и постепенно се приспособили към живот в морето. Както всички завърнали се в морето организми, те дишат въздух и имат нужда да излизат на повърхността. В морето изработват и черупките си. Първоначално това били предпазни кости отдолу, откъдето атакували повечето хищници, но постепенно покрили цялото тяло. Черупката всъщност е част от скелета и расте заедно с животното. Костенурката не може да напусне черупката си, а ако тя е наранена, е възможно да зарасне.

Обратно на сушата

След като морските костенурки прекарали милиони години в океана, някои от тях се върнали на сушата, вече оборудвани с черупки и готови бавно да покорят всяко кътче на планетата. Смята се, че макар да е имало множество и различни видове костенурки, с които еволюцията експериментирала, всички съвременни представители са произлезли от общ предшественик, живял преди динозаврите.

Живот

Костенурките са влечуги. Те снасят яйца, като морските видове излизат на брега за тази цел. Не се грижат за поколението си. Малките костенурки трябва да се справят сами с предизвикателствата. Повечето костенурки са всеядни, като някои предпочитат растителна, други – животинска храна. Мъжките се бият ожесточено за женските, или ги привличат с различни ритуали. Костенурките никак не са социални, макар да нямат против наоколо да има други себеподобни. Не са и тихи. Издават всякакви звуци, някои наподобяващи птичи писъци.

Гигантските костенурки

Сред видовете се отличават няколко, чиито представители достигат огромни размери и тегло до 400-600 килограма. Засега никой още не знае защо костенурките растат толкова големи. Гиганти има и сред сухоземните видове. Повечето костенурки са и дълголетници, като някои могат да живеят до няколко стотин години. При някои видове половата зрялост настъпва след 40-50 години, а разнообразието от размери и продължителност на живота е огромно.

Костенурките са интересни не само с начина си на живот и с объркания си произход. Те са изключително успешна група животни, която не се е променила много от времето на динозаврите, макар много видове да са изчезнали.

Днес човешката дейност поставя на карта оцеляването на костенурките. Наблюдаваме спад в популациите, донякъде поради изчезване на хабитатите на сушата и ограничаване на храната им в морето. Дългата им и противоречива история обаче ни дава надежда, че костенурките ще оцелеят и ще продължат да удивяват изследователите и в бъдещето.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!