изгледи
Те съдържат много захар, нискокачествени мазнини и много малко фибри и микроелементи.
Нов международен анализ, публикуван в медицинското списание The Lancet, отново повдигна опасения относно ултрапреработените храни. Поредицата, чийто автори са 43 експерти от различни страни, заключава, че консумацията на тези продукти се е превърнала в глобална заплаха за общественото здраве и я свързва с ясно увеличение на различни хронични заболявания, от затлъстяване и диабет до някои видове рак и психични разстройства.
Авторите са прегледали 104 последващи проучвания и са установили, че в 92 от тях хората, които консумират най-много ултрапреработени храни, са имали по-висок риск от развитие на поне едно хронично заболяване. Проучването показва също как тези продукти вече представляват повече от половината от всички калории в страни като Обединеното кралство и САЩ и как те изместват пресните и минимално преработени храни в голяма част от света. Това ново предупреждение е допълнително подкрепено от голямо проучване, публикувано през 2024 г. в The BMJ, което анализира близо 10 милиона души и свързва по-голямото излагане на ултрапреработени храни с 32 различни неблагоприятни ефекта върху здравето.
Според това проучване тези продукти са свързани с приблизително 50% повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, 48-53% повишен риск от тревожност и често срещани психични разстройства, 12% повишен риск от диабет тип 2 и 21% повишен риск от обща смъртност. Това ново предупреждение се допълва от голямо проучване, публикувано през 2024 г. в The BMJ, което анализира близо 10 милиона души и свързва по-голямото излагане на ултрапреработени храни с 32 различни неблагоприятни ефекта върху здравето.
Какво представляват ултрапреработените храни?
Ултрапреработените храни, според класификацията на NOVA, са индустриални формули, приготвени с рафинирани съставки (брашна, захари, масла, изолирани протеини) и множество добавки, с малко или никакво разпознаваемо хранително съдържание. Тази категория включва сладки напитки, сладкиши и бисквити, закуски, сладки зърнени закуски, силно преработени колбаси, готови за затопляне ястия, пици и индустриални десерти. Те обикновено осигуряват много захар, нискокачествени мазнини и много малко фибри и микроелементи.
Някои изследвания показват, че диета с високо съдържание на ултрапреработени храни води до консумация на около 500 калории повече на ден, отколкото диета, базирана на минимално преработени продукти, което насърчава наддаването на тегло и влошаване на метаболитните маркери в рамките на седмици. Данните също така сочат повишен риск от някои видове рак, особено колоректален рак и рак на гърдата, както и храносмилателни и възпалителни заболявания, въпреки че в тези области доказателствата все още се считат за умерени и учените призовават за повече изследвания. В същото време все повече изследвания свързват високата консумация на ултрапреработени храни с по-лошо психично здраве, повишена тревожност и депресия и дори с малко по-бърз когнитивен спад и по-висок риск от деменция при възрастни хора.
Коментари
:брой коментар