menu
Яйцето или кокошката
Яйцето или кокошката
Вечният въпрос има не чак толкова изненадващ отговор.

Яйцето или кокошката

Това е по-скоро философски въпрос и често се използва като метафора, но ако го погледнем буквално, се завъртаме в логическа спирала. За да има кокошки, са ни необходими яйца, но яйцата идват от кокошки. Съвременната наука ни предоставя чисто емпиричен отговор, който е по-интересен, отколкото очакваме.

Първите яйца

Яйцата са много разпространение в природата. Освен птиците, и други гръбначни животни се размножават с яйца – земноводните и влечугите. Когато животът започнал да излиза на сушата, преди около 600 милиона години, размножаването продължавало да се осъществява във водна среда. Яйцата на тогавашните организми били с меки мембрани, нямали черупки и имали нужда да се овлажняват постоянно, за да поддържат живота на ембриона. С напредването на организмите на сушата, се появили много нови възможности за еволюция.

Преди около 300-380 милиона годни яйцата придобили характерните си три обвивки. Сега наричаме тази структура „амниотично яйце“. Обвивките представляват бариера, която спира външната среда да навлиза в яйцето, осигуряват оптимално условия вътре и помагат за съхранение на отпадните продукти от метаболизма на ембриона. Животните вече можели спокойно да отидат по-навътре в сушата и да се размножават изцяло извън водна среда. Това дало сериозен тласък на еволюцията и няколко милиона години по-късно динозаврите вече владеели планетата.

Първите кокошки

Птиците, както е известно, са наследници на една група динозаври, която преживяла масовото измиране. Изминали повече от 200 милиона години от тогава, а птиците ставали все по-успешни и многобройни. Това което знаем до момента предполага, че първите кокошки са опитомени от хората преди около 10 до 7 хиляди години. Отглеждането на кокошки започва в Югоизточна Азия и бързо става популярно, защото те са достъпен източник на протеин, нещо, което било много ценно в зората на цивилизацията. Има сведения, че предшественици на кокошките съществуват още преди 50 хиляди години, но съвременните видове са изцяло резултат от човешка селекция.

А първите кокоши яйца?

Разбира се, това че яйцето съществува в природата преди кокошките, не ни помага да разберем кое е първо – кокошката, или кокошето яйце. Науката отново идва на помощ. Черупката на кокошето яйце се състои предимно от калциев карбонат, който се набавя чрез храната. Но за да се отлага като черупка, има нужда от един точно определен протеин, характерен за кокошките. Това води до заключението, че може би кокошката е първа, защото без нея, няма да могат да се образуват яйцата.

Разбира се, подобни въпроси могат да се задават за всеки етап от еволюционното развитие на яйцата, без да им се дава категоричен отговор. През милионите годни еволюция обаче, яйцата са се развивали по различни начини, за да осигурят максимална сигурност и издръжливост на ембриона. Трите вътрешни обвивки обаче, изработени за първи път преди 350 милиона години, присъстват винаги след това, което значи, че са най-успешният вариант. Въпросът продължава да предизвиква спорове не защото нямаме отговор, а защото разкрива по интересен начин приемствеността в хода на еволюцията и развитието на живота.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!