menu
Откритията на телескопа Джеймс Уеб
Откритията на телескопа Джеймс Уеб
Един от големите пробиви в науката на 21 век ни носи ново познание.

Откритията на телескопа Джеймс Уеб

Стартирането на телескопа Джеймс Уеб е епохално събитие в историята на астрономията и науката и резултат от десетилетия изследвания и експерименти от страна на изследователи и инженери. Той е пуснат за първи път на Коледа през 2021 г., а откритията, които прави може би ще променят представата ни за вселената. Наречен на вторият административен директор на НАСА, който има роля за мисиите Аполо, телескопът е плод на колаборация между НАСА, ЕСА и Канадската космическа агенция и се планира да работи поне десетилетие. За разлика от предшественика си Хъбл, Уеб работи в инфрачервения спектър и така може да улови невидими досега явления.

Наблизо

Уеб започва откритията си още в собствената ни слънчева система. Една от луните на Сатурн – Титан – отдаван предизвиква интереса на изследователите. Там има „скали“ от лед и реки и езера от метан и етан. Той е и единствената луна с плътна атмосфера, изпъстрена с метанови облаци. Благодарение на Джеймс Уеб имаме по-точни данни за тези облаци и изследователите се надяват, че скоро ще могат да опишат и другите съставящи ги газове.

Из вселената

Далечните обекти безспорно са по-интересни и Уеб може да се похвали с няколко  открития далечния космос. Благодарение на него знаем, че в мъглявината Орел се раждат звезди. Там те са на етап преди да започнат да „горят“ водород, но можем да ги видим само в инфрачервения спектър и досега са останали скрити за нас.

Уеб открива и най-старите галактики във Вселената. Те са на цели 13, 4 милиарда години и информацията за съществуването им променя изцяло парадигмата в науката, тъй като досега се смяташе, че толкова скоро след Големия взрив не е имало напълно оформени галактики.

Уеб наблюдава и звезда на Уолф-Райет – звезда в края на живота си. Около нея се образуват специфични „вълни“, каквито досега не сме виждали, но вече знаем, че съществуват.

Екзопланети

Още едно епохално откритие на Уеб е директна снимка на екзопланета. Досега беше почти невъзможно да се видят такива планети, главно поради това, че те са много далеч, а звездите им излъчват светлина, която ги „засенчва“. Днес вече имаме възможност да ги изследваме директно чрез инструментите на телескопа. Той е направил детайлни наблюдения на една от най-интересните екзопланети – газов гигант с размерите на Сатурн, намиращ се на впечатляващите 700 светлинни години разстояние от нас. Тя е първата открита екзопланета с атмосфера и макар да знаем, че едва ли може да има живот там, от изследването на газовия състав може да научим много за самата планета, а скоро ще последват още изследвания на други екзопланети.

Това са само малка част от откритията на Джеймс Уеб, но те разкриват нови хоризонти пред астрономията, а и пред цялата ни цивилизация. Вече имаме инструмент, с който можем не само да изследваме най-далечните кътчета на вселената, а и да надникнем „зад“ звездите, да видим техните планети, да си обясним явления, които са останали неразкрити, а защо не и да открием нови в огромната вселена, през която пътуваме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!