menu
Най-популярните ресторанти за бързо хранене
Най-популярните ресторанти за бързо хранене
Научете много неща относно любимите вериги на много хора по света

Американците харчат повече пари за бързо хранене, отколкото за филми, музика, книги, списания и вестници взети заедно. 

Бързият растеж на тази индустрия за 240 милиарда долара през последните 30 години е резултат от някои икономически промени, които принудиха повече хора да работят извън дома, но не само. 

Веригите за бързо хранене са главно много популярни поради възможностите за бързо хапване, които предоставят и които могат да ви накарат да забравите здравето и стойността на парите си.

Тези ресторанти са най-популярните в областта на компаниите с сферата на храните. Те предлагат изобилие от бързо обслужване и вкусни храни, като пици, кафе, понички и такоси. 

Затова има много ресторанти, за бързи храни, които бързо набират популярност в света въпреки тенденциите към повече здравословно хранене. 

Почти всички държави имат множество франчайзи за бързо хранене, за да изпълнят множеството изисквания на клиентите.

 В момента тези ресторанти печелят милиарди долари годишно. 

Следва списък с 10-те най-големи ресторанта за бързо хранене в света , които са разпознати като най-популярните ресторанти за бързо хранене в света заради техния вкус, както и заради стандартите си за качество. 

10. Sonic Drive-In

Този ресторант се счита за част 10-те най-големи и най-известни ресторанта в света и сервира храна от 1953 г. насам. 

Веригата придоби популярност благодарение на франчайзингите по крайбрежието на САЩ. 

Има над 3350 търговски обекта по целия свят. 

Сервира храни, част от американската класика. 

Продуктите на ресторанта се продават на високи цени. 

Той има годишна продажба от 1 милион долара всяка година, което го прави един от най-големите ресторанти в света и получи 10-ти в класацията н 10-те най-големи ресторанта за бързо хранене в света през 2022г.

9. Kentucky Fried Chicken (KFC)

Kentucky Fried Chicken, известен като KFC, е един от най-популярните ресторанти в света. 

Деветата по големина верига за бързо хранене в света е и сред най-старите все още действащи вериги ресторанти в света. KFC означава Kentucky Fried Chicken. 

KFC е открит през 1930 г. от американеца Харланд Сандърс в Кентъки. В малък град, наречен Норт Корбин, Кентъки, за да бъдем точни. 

Сандърс е бивш войник в американската армия. Въпреки че не е бил полковник, „полковник Сандърс“ става неговият прякор, под който става известен по целия свят. 

KFC може би е единствената световна марка, която изобразява своя основател в логото си. Наистина, самият Сандърс е станал най-ценният и най-добрият посланик на своята верига магазини за пиле. 

Сандърс почина през 1980 г., но марката KFC продължи да живее и се разшири далеч отвъд Кентъки и Съединените щати. 

Днес KFC е собственост на корпорацията за бързо хранене в Кентъки „Yum! Brands' и е със седалище в Луисвил, Кентъки. 

В момента има около 24 100 локации на KFC по целия свят.

Счита се като един от главните силни бизнеси в бранда Yum Brands, който никога не е спирал да разширява своята бизнес мрежа, след като е създаден от полковник Харланд Сандърс през 1930 г. 

KFC е известен със своята рецепта за пиле, която се предлага в повече от 13 000 ресторанта на KFC в 80 страни на света. Ето защо KFC има монопол върху рецептите за пържено пиле.

8. Pizza Hut

Pizza Hut е пверига за бързо хранене в света, продаваща пица. 

Пицарията е основана през 1958 г. от американските братя Дан и Франк Дарни в Уичита, Канзас, САЩ. 

Pizza Hut успява бързо да се разпростре в цял САЩ. 

През 1977 г. братята Дарни продават веригата на PepsiCo, която довежда Pizza Hut до световните пазари. 

Днес има около 18 700 франчайз локации на Pizza Hut в целия свят, което прави Pizza Hut най-големият производител и продавач на пица на планетата. 

Компанията и веригата за бързо хранене сега са базирани в Плано, Тексас. 

Подобно на KFC, веригата за пица също е дъщерно дружество на „Yum! Brands', след като се отделя от PepsiCo през 1997 г. 

Ако искате да предложите на приятелите си да направите пица парти, обадете се в най-близкия магазин на Pizza Hut и поръчайте от голямото разнообразие на избор. 

Pizza Hut е основана от Франк и Дан Карни в Уичита, Канзас през 1958 г. и Pizza Hut вече служи на клиентите си от около 50 години. 

В предишни времена се е смятал само за скромна пицария, но в момента е един от най-популярните ресторанти в света.

7. Dunkin Donuts

Dunkin Donuts също е много известен ресторант в света с повече от 5000 локации в Съединените щати. Освен това, хиляди негови клонове обслужват други страни по света.

 Известен е с най-голямата верига кафенета и вкусни печива в света.

6. Taco Bell

Taco Bell също е част от 10-те най-големи хранителни вериги в света през 2022г. 

Той е допълнително дъщерно дружество на Yum Brands, което получи голяма популярност от менюто си Tex-Mex, което включва бурито, такос и начос. 

Веригата има хиляди обекти по целия свят, от които 5800 обекта са разположени в САЩ, които отчитат и най-високата сума на приходи на тези ресторанти.

5. Starbucks

Основана през 1971 г., Starbucks сега е марката за бързо хранене с третата най-много локации в света. Технически Starbucks не продава основно бърза храна, а кафе напитки. 

Все още обаче официално приета като верига ресторанти за бързо хранене и една от най-големите в света.

Starbucks е открит от американските приятели Джери Болдуин, Гордън Боукър и Зев Сигъл. Тримата искада започнат да продават висококачествено кафе на зърна, но в крайна сметка започнат да варят и продават собствено кафе.

Starbucks бързо се превръща в популярна верига кафенета на Западния бряг на САЩ и особено в Сиатъл, Вашингтон, където компанията е основана и където все още е централата й.

През 1987 г. тримата основатели продават Starbucks на своя бивш изпълнителен директор Хауърд Шулц. Шулц започва агресивно да разширява кафе веригата в Съединените щати и в целия свят. По този начин Starbucks революционизира целия бизнес с кафе и културата на пиене. Днес вече има около 33 800 франчайза на Starbucks по целия свят. 

Starbucks е известен по целия свят с най-голямото си разнообразие от храни за бързо хранене и в резултат на това заведенията на Starbucks са разположени почти на всеки 5 км по пътищата в много страни, което показва добрата му репутация в света. 

Има над 17000 търговски обекта по целия свят. 

Той печели много големи приходи всяка година. Средните му годишни приходи се изчисляват на 10,71 милиарда долара.

4. Wendy's

Wendy's е 4-ият по големина ресторант за бързо хранене в света, който е създаден през 1969 г. от Колумб Дейв Томас. 

Той получава голяма слава поради своите вкусни сандвичи, както и от замразените си десерти, салати и хамбургери. 

Има широка гама от ресторанти по целия свят. Почти 6500 ресторанта за бързо хранене на веригата обслужват хората по света.

Годишните му приходи възлизат на 2,469 милиарда долара.

3. Burger King

Burger king е 3-ият по големина ресторант в света с 12 000 локации по целия свят. 

Burger king заема успешна и ценна позиция в ресторантьорския бизнес по целия свят, 

Той е създаден през 1955 г. и в него ще намерите огромно разнообразие от бургери, десерти, салати и пиле. 

Годишните му приходи са 2,5 милиарда долара. Никой не може да отрече, че Burger King е като крал сред ресторантите.

2. Subway

Subway е най-голямата верига за сандвичи в целия свят. 

Създаден е през 1965 г. като малък магазин за сандвичи и с течение на времето се превръща в световноизвестната верига за бързо хранене благодарение на здравословните, свежи и висококачествените си храни за бързо хранене.

Subway е основан през 1965 г. в Бриджпорт, Кънектикът (САЩ) от приятели Фред Де Лука и Питър Бък.

Първоначалното име на ресторанта е „Super Submarines на Pete“, но през 1968 г. е преименуван на Subway. 

Ресторантът за сандвичи бързо се разраства из Източното крайбрежие на САЩ и в края на 70-те години Subway пристига и на Западния бряг на САЩ, като в крайна сметка създава франчайзи навсякъде из Съединените щати.

Последват локации в Канада и от 1996 г. Subway бързо се разраства и извън Северна Америка. Днес има около 36 800 локации по целия свят.

Забележително е, че мултимилиардната марка, със седалище в Милфорд, Кънектикът, все още е семеен бизнес. Той е изцяло собственост на семейство ДеЛука. Ако сте уморени от обикновените мазни бургери и искате да се отървете от тях и да опитате нещо друго, тогава Subway е най-доброто място за вас.

Subway е най-голямата верига ресторанти за бързо хранене по целия свят с франчайзи в повече от 86 страни по света.

1. McDonald's

Това е най-популярният и най-голям ресторант за бързо хранене в света, като отчита годишни приходи от 24 милиарда долара. 

Първият ресторант за бързо хранене на веригата е създаден през 1954 г. от 2ма братя на име Мак и Дик, след което бързо се превръща в най-големия ресторант в света. 

Има хиляди локации по целия свят, които сервират техните бургери, които са главна черта на McDonald's.

Когато мислите за бързо хранене, шансовете са че веднага се сещате за Макдоналдс. В много отношения McDonald's може да се разглежда като основната сила, установила културата на бързо хранене по целия свят. Първият Макдоналдс е открит през 1940 г. от американските братя Морис и Ричард Макдоналд в Сан Бернардино, Калифорния (САЩ). През 1948 г. бизнесменът Рей Крок се присъединява към компанията и под негово ръководство McDonald's се развива от местна калифорнийска верига за хамбургери в иновативна световна мега марка за бързо хранене. 

Марката бързо се разраства в цяла Северна Америка, представяйки много иновативни продукти и услуги, които сега принадлежат към основите на всеки съвременен ресторант за бързо хранене. Макдоналдс в крайна сметка се разширява до почти всяко кътче на света и се превръща в символ на самата глобализация. Днес McDonald's Corporation има около 38 700 франчайза по целия свят. Сега седалището на компанията е в Чикаго, Илинойс. McDonald's е лидер в индустрията за бързо хранене не само по брой локации, но е и най-голямата компания за бързо хранене по приходи. Емблематичното „M“ също е сред най-разпознаваемите.

А ето и преглед на най-големите вериги ресторанти в България, въз основа на брой места и покритие на градове:

  1. GO GRILL 

На първо място е мрежата за българско "улично" бързо хранене - GO GRILL, представена от 63 обекта в 27 града. 

Основната концепция на GO GRILL е "скара и бира". Имат много достъпни цени и готвят за клиенти веднага след приемане на поръчката. 

Обектите са малки киоски-павилиони, разположени на места с добър пешеходен трафик. 

Менюто се състои от котлети на скара, асортимент от колбаси, сандвичи, хот-дог и свински шишчета, безалкохолни напитки и бира. За около 4 лева можете да хапнете хот дог или сандвич и да изпиете 0,5 л местна бира.

2. McDonald’s

На второ място е международната верига заведения за бързо хранене McDonald's, представена от 41 заведения в 12 града. 

Менюто, състоящо се от бургер, пържени картофи и напитка, струва oколо 6лв, което го прави особено привлекателно за българския потребител.

3. Subway

На трето място също е международната мрежа. Това е световно популярният продавач на сандвичи със заведения в 11 града. 

Сандвич менюто, състоящо се от сандвич, напитка по избор, бисквитка и порция чипс или ябълка, не струва много, което отново допринася за популярността му.

4. Aladin Foods.

На четвърто място е българската верига за бързо хранене Aladin Foods. 

Може да се намери по улиците или в големите молове. 

Тук можете да си купите дюнер, шаурма, пица, пържено пиле и бургери. 

Порциите са доста големи. Цената на един дюнер в зависимост от пълнежа започва от 2-3 лева, с на един бургер - от 4-5 лева. 

Има и вегетариански дюнери и бургери. 

5. Нефеля

Петото място заема българската верига сладкарници Неделя с 38 кафенета в 8 града. 

Асортиментът от торти, сладкиши и бисквити е впечатляващ. Можете да си купите много видове торти, които хапнете там - в уютно, светло кафене заедно с чаша кафе.

6. KFC

 На шесто място е известната верига за бърза храна KFC - с 24 заведения в 7 града. 

Изборът и вкусът на ястията тук са резултат от стриктно спазване на технологията и стандартите и са абсолютно същите като това, което KFC предлага в други страни.

7. Happy Bar & Grill

Към най-големите вериги за храна в България се включва и българската верига ресторанти Happy Bar & Grill, състояща се от 24 заведения в 6 града. 

Happy Bar & Grill е единствената верига класически семейни ресторанти с много разнообразно меню, която влиза в топ 10 на най-големите вериги заведения за хранене в България. 

Тук можете да опитате ястия от американската, италианската и японската кухня. 

Ресторантите Happy Bar & Grill се отличават с уютен интериор, внимателно отношение на персонала и наистина вкусна храна.

 

Марките за бързо хранене на всяка главна улица в много страни.

Вероятно можете да изрецитирате наизуст цялото меню на любимото си заведение за бързо хранене – но спирали ли сте някога да се замислите какво друго знаете за тях?

Нека започнем с няколко интересни факта за тях:

1. McDonald's е най-големият дистрибутор на играчки в света

McDonald's прави около 1,5 милиарда деца щастливи всяка година. 

Може би си мислите, че магазини за играчки раздават повече играчки средно на година от всеки магазин за бързо хранене. Не точно. С играчките, които се раздават с всяко McDonald's Happy Meals, според един доклад се изчислява, че McDonald's разпространява над 1,5 милиарда играчки всяка година!

Като бонус факт за Макдоналдс, знаете ли, че кралицата притежава собствен ресторант близо до замъка Уиндзор? Нейният майор си направи собствен ресторант на Макдоналдс, вероятно за да може да се насити с Биг Мак всеки ден, без да бъде осъждан твърде много...

2. Има почти 38 милиона комбинации от Subway, от които да избирате

Някога сте стояли на опашка в Subway половин час и все още нямате представа какво да получи? Това вероятно се дължи на факта, че има общо 38 милиона налични комбинации в менюто. Когато вземете предвид всички потенциални пълнежи, които бихте могли да имате (и да не говорим за различните видове хляб), това всъщност не е голяма изненада.

3. KFC е традиционната вечеря на Бъдни вечер в Япония

Въпреки че Коледа не е национален празник в Япония, това не пречи на KFC да се включи в празничното действие. Чужденците в Япония – неспособни да намерят никаква пуйка за Коледа – редовно се тълпят в KFC за предколедно пържено пилешко ястие. Маркетинговата кампания от 1974 г. гласи „Kurisumasu ni wa kentakkii!“ (Кентъки за Коледа!) също не може да не помогне.

4. Някога Domino's предлага безплатни сандвичи на хората с име Джаред по света

През 2008 г. веригата започва да предлага свои собствени сандвичи на фурна в опит да се конкурира със Subway.

 За да предизвика шум около това, Domino's предлага безплатни сандвичи на всеки, който се казва Джаред. Защо? Защото това беше името на бившия говорител на Subway. Браво, Domino's.

5. Cinnabon Classic съдържа безумните 890 калории

 890 калории в едно парче. Това е почти ПОЛОВИНАТА от дневния препоръчителен калориен прием на една жена. Има и 36 g мазнини и 59 g захар, които трябва също да вземете предвид…

6. Chipotle успява да обърка доста любители на котки

През 1998 г. от Chipotle пускат реклама, която включва топка от фолио, останала от едно от техните бурита, с текст до нея, който гласи „Безплатна играчка за котка при всяка покупка“.

Въпреки че рекламата предизвиква своя смях, тя също кара мнозина да отидат да попитат за играчката за котки…

7. Никога няма да намерите две пилета на Nandos, които изглеждат еднакво

8. Pizza Hut е първата компания, която доставя храна до вкъщи

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!