menu
Какво е интуицията и как да я използваме
Какво е интуицията и как да я използваме
Имате ли усещане, че знаете какво да направите и то се оказва правилното? Съществува логично обяснение за предчувствията.

Какво е интуицията и как да я използваме

Интуицията ни не е нещо мистично. Тя е просто един от начините, по които функционират умовете ни и не изисква много усилия, за да я впрегнем да работи за нас.

Мозъците ни, макар и сложно устроени, използват два модела за вземане на решения. Единият е рационализация – обмисляне и преценка на ситуацията. Другият е интуитивно решаване. То предхожда развитието на рационалната преценка, мигновено е и през дългата човешка еволюция е свършило добра работа при оцеляването ни.

Шаблони

Мозъците ни са много добри в откриването и „запазването“ за по-късно на модели – последователности от събития, които се повтарят в различни ситуации.

Когато се сблъскаме с подобна ситуация, просто прилагаме шаблона за действие. Това се проявява като интуиция – знание за решението, без да проследяваме причините.

Например един опитен пожарникар, виждайки как се разпространява огънят по етажите на къщата, интуитивно ще приложи опит от „базата данни“ и ще съумее да действа най-ефективно, без много обмисляне. Голяма част от хората, които работят в екстремни условия, се стремят да слушат интуицията си, защото са наясно как работи. Това е приложимо и в ежедневието ни и е много полезно.

Слушайте себе си по-често

Човек натрупва огромно количество опит още от първия си ден на света. Независимо как го наричаме – вътрешен глас или шесто чувство, в много ситуации, с които се сблъскваме ежедневно, „знаем“ накъде да поемем, без да обмисляме. За да засилим това чувство, е достатъчно да започнем да прекарваме по малко време сами със себе си, за да обмисляме събитията от деня. Така ще създадем полезни връзки между опитът , запазен в „базата данни“ и съзнанието ни. Интуицията е подсъзнателен процес, върху който нямаме контрол. Но чрез малко „разговори“ със себе си, можем да подобрим връзката си с подсъзнанието.

Учете нови неща

Независимо дали с четене или с преживяване, новите неща, които научаваме, несъмнено ще се добавят към „базата данни“ на мозъка ни, той ще открие шаблоните и ще има готовност да ги приложи, когато е необходимо. Всяко преживяване, дори най-незначителното, е ценен опит, който мозъкът ни ще превърне в интуиция.

Бъдете съпричастни

Комуникацията с другите ни помага да разберем как те виждат и преживяват света, а стремежът да се поставим на тяхно място – емпатията – изгражда у нас различен вид опит, който ще се прояви като интуиция. Мозъкът ще добави към „базата данни“ знанието как реагират другите в различни ситуации и умението да разчитаме езика на тялото им. Ако разбираме по-добре другите, тяхната мотивация и стремежи, това несъмнено ще ни помогне да изградим по-качествени връзки, което пък ще подобри живота ни.

Оказва се, че интуицията е съвсем нормално нещо, което ползваме всеки ден. Когато започнем да я „тренираме“ целенасочено, тя ще ни се отплати. Но нека все пак не забравяме, че в много от сложните ситуации, с които се сблъскваме, се изисква да ползваме основният начин за вземане на решения – рационалното мислене.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!