menu
Откъде идва водата на Земята
Откъде идва водата на Земята
Мистерията около произхода на водата започва да се разплита.

Откъде идва водата на Земята

Земята е наречена „синята планета“ с причина. 71 % от територията на планетата ни е покрита с вода. Няма човек, който да не знае, че водата е основата на живота; животът възниква във вода, а тя представлява и две трети от телата ни; нито един жив организъм не може да живее без вода повече от няколко дни. Изключение правят някои бактерии, но само защото могат да изпадат в анабиоза – състояние на намалени жизнени функции – и то не за дълго. Повечето вода минава през сложен биогеохимичен цикъл, а някои части от дълбините на океана или пещерни езера съдържат вода, недокосната от милиони години. Но откъде идва всичката тази вода? Изследователите имат няколко хипотези, като мистерията се разкрива малко по малко с развитието на технологията.

Космически находки

Планетите от нашата слънчева система първоначално са били рехави облаци газ и частици прах, които с течение на времето се уплътняват и оформят. Известно време се смята, че при образуването си, Земята е била „суха“, защото е била гореща и едва след като изстива, водата започнала да постъпва от различни комети и метеорити. За да се докаже или отхвърли тази хипотеза, изследователите се обръщат към химията. Водата се състои от два елемента – водород и кислород, а водородът има няколко изотопа – версии с различно количество неутрони. Измерването на „тежката “вода, съдържащ изотопа деутерий обаче показва, че съотношението му с „обикновения“ водород е различно от това, което се открива при кометите и метеоритите.

Домашно приготвена

С напредъка на технологията, вече знаем, че младата Земя не е била точно суха, а минавайки покрай нея, астероиди са носили различни минерали, в които е имало или вода, или двата елемента: водород и кислород. Попадайки на още горещата почти планета, те участват в различни реакции и потъват в долните слоеве, където формират вода. Тя вероятно се е „просмукала“ по цялата планета, вместо да се изпари. Днес изследвания на мантията показват, че съдържанието на вода в нея е много по-голямо, отколкото смятаме.

Трудно е да си представим как астероиди ще донесат такова невъобразимо количество вода на планетата, но трябва да помним, че това се е случвало в продължение не на милиони, а на милиарди години. Специфичните условия и състав на планетата са причината водата да остане тук. Така геологичните процеси допринесли за образуването на океаните, а веднъж вече задържана, водата създава уникални условия за възникване или пък за поддържане на живота.

След тези открития, минерали събрани от Луната, както и други вещества с космически произход са анализирани отново и в тях са открити следи от водород и кислород, като деутерия е в същите съотношения, както на Земята. Водата е разпространено съединение в космоса, така че няма да е чудно ако този процес се случва постоянно. Условията на нашата планета са били точно каквито трябва да бъдат, за да се задържи водата, а след няколко милиарда годни да се появим и ние. Нямаме причина да смятаме, че това не се е случило и на други планети.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!