menu
Как да бъдем благодарни
Как да бъдем благодарни
Благодарността е емоция, която ще ни направи по-щастливи.

Как да бъдем благодарни

Според психолозите, благодарността е емоция, която изпитваме за нещата и събитията, присъстващи в живота ни и тя няма общо с тяхната парична стойност. Благодарността ще възникне спонтанно, ще повлияе положително върху усещането ни за самите себе си, ще подобри връзките ни и е полезна за здравето. Когато изпитваме благодарност, в мозъка ни се активират конкретни области и се повишава чувствителността ни към събития и дейности, които ще предизвикат същото усещане.

Емоция, създаваща още емоции

Може да изпитваме благодарност към всичко около нас. Тя възниква спонтанно, като усещане за удовлетворение от настоящия момент. Благодарност изпитваме когато се наслаждаваме на природата, заедно с домашните си любимци, когато най-накрая прекараме време с любим човек, когато постигнем разбирателство с колегите си. Според проучванията, тази емоция е по-присъща за някои хора, но всеки от нас може да предприеме стъпки, за да изпитва повече благодарност, а тя ще доведе до още позитивни емоции. Те пък ще допринесат да сме по-щастливи, по-удовлетворени от живота си и да прекарваме времето си по-пълноценно.

Защо е полезно да изпитваме благодарност

Освен принос за цялостното ни щастие, усещането за благодарност може да повлияе положително и на здравето ни, като ни отдалечи от негативните емоции. Хората, които по-често са благородни за това, което им се случва, изпитват по-малко стрес, страдат по-рядко от депресия, по-лесно решават проблеми и създават по-смислени връзки. Избирайки да сме благодарни, ще ни остане по-малко време да изпитваме негативни емоции като завист, злоба или дори мъка.

Как да култивираме благодарност

Благодарността започва, когато забележим доброто в живота си. Консуматорската култура на 21 век ни възпитава, че то произхожда от материалното, но в повечето случаи това не е така. Макар някои придобивки да ни правят щастливи, в дългосрочен план е по-полезно да се научим да оценяваме нематериалните неща, които имаме. Семейството и близките ни, дори само ако са наблизо, могат да предизвикват чувството на благодарност. Изразяването и споделянето на усещането ни пък ще засили емоцията още повече. Доброволчеството и дейностите в подкрепа на други хора също предизвикват тази емоция, а колкото повече благодарност изпитвате, толкова повече това ще привлича околните.

Ако чувството за благодарност ви е по-скоро непознато, можете да го развитие, като си записвате в дневник хубавите неща, които ви се случват. Опитайте се ежедневно да откривате поне три неща, които са ви накарали да изпитате положителна емоция. Представете си и какъв би бил животът ви, ако някое важно за вас събитие не се е случило, за да оцените значението му по нов начин.

Чувството за благодарност не бива да се превръща в щит срещу негативните емоции, а напротив –  то може да помогне да ги приемаме по-спокойно и да ги управляваме по-добре. Откриването на това, което ни радва в живота ще предизвика и усещане за благодарност, че го имаме. За да се научим да сме благодарни, трябва активно да мислим и търсим все повече и повече от доброто в живота си. Изненадващо, но това може да предизвика и действия, с които не само да намираме, а и да създаваме добро.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!