menu
Резистентност към антибиотици - защо това е голям проблем?
Резистентност към антибиотици - защо това е голям проблем?
Заплахата става все по-сериозна за всички нас.

Антибиотиците са клас лекарства, които са предназначени за борба с бактериите, които предизвикват инфекции в човешкото тяло. Във времето обаче бактериите стават резистентни към тях. Те се размножават много бързо и така натрупват мутации, които ги правят устойчиви на лекарствените препарати. А някои от бактерии просто оцеляват и след прилагането на антибиотик. Те придобиват способността да оцелеват при неговото въздействие, макар че се предполага, че той би трябва да спре растежа им или да ги убие.

Колкото повече антибиотици се употребяват, толкова повече бактериите стават резистенстни към тях.

Това е огромен проблем при това в световен мащаб, тъй като може да се върнем назад в миналото, когато не сме имали оръжие срещу бактериите и много хора са умирали от инфекциите, които сега намираме за банални.

Полагат се усилия да се намали неразумната употребата на антибиотици, тъй като тя е една от основните причини за антибиотичната резистентност. В тази връзка в България вече антибиотиците са единствени лекарства, които се закупуват задължително с електронна рецепта. Това се предвижда като мярка срещу безконтролния прием на препаратите - пациентът сам решава, че има нужда от антибиотик, а фармацевт му го продава без наличие на рецепта.

За съжаление много от хората имат заблуда, че антибиотиците ще им помогнат в лечението на вирус, който са хванали някъде. Това обаче, не е вярно. Бактериите и вирусите са съвсем различни и в борбата с тях се прилагат различни средства, въпреки че понякога заразяването с тях предизвиква сходни симптоми.

Антибиотиците не могат да помогнат при грип и настинка, нито при който и да е вирус. Понякога те биват изписвани в хода на вирусно заболяване, но това е защото в някои случаи се развиват вторични балтериални инфекции. Това обаче трябва да става по преценка на лекар. 

В световен мащаб сред мерките, които се взимат като противодействие на антибиотичната резистенстност са:

  • повишаване квалификацията на лекарите, така че да не се предписват ненужно антибиотици;
  • насоки и политики на болниците в тази посока;
  • проследяване на ситуацията чрез данните от болничните заведения след лечение с антибиотик;
  • различни изследвания, чрез които се оценява доколко е ефективен даден антибиотик срещу определени бактерии;
  • други

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!