menu
Как да изберете най-подходящия принтер за вашия тип бизнес
Как да изберете най-подходящия принтер за вашия тип бизнес
Избирането на принтер за вашия бизнес може да се окаже трудна задача.

Има много видове на пазара, но е добре да разгледате повече от един, за да прецените кой ще отговаря на вашите нужди. Има и многофункционални устройства – те са едновременно принтер, скенер и факс. 

Един от съветите при избор на принтери от OK office е да разгледате онлайн сайтовете, където са налични различни каталозите с продукти и техните спецификации. Преди да пристъпите към покупка, набележете няколко модела и сравнете качествата, които притежават. Между какви различни видове устройства може да избирате и с какво ще са ви полезни?

Цветни и черно-бели принтери

Повечето хора делят тези машини на два основни вида:

  • цветни – те ще са ви нужни, ако ще разпечатвате снимки или изображения от сайтове или други документи. Най-евтините модели имат само 2 касети (в тях се съхранява мастилото). Едната е с черна боя, а другата съдържа бои с основните цветове жълто, магента и циан. При продуктите от среден клас касетите са 4, а при най-високите класове – цветовете и касетите са още повече;
  • черно-бели – ще ви бъдат полезни, ако ще разпечатвате текстови документи без изображения. 

Според технологията на разпечатване

Друг начин, по който може да се разделят устройствата, е начинът на разпечатване. Спрямо това те се делят на:

  • мастилено-струйни – принтирането се прави с малки капки мастило върху хартията. Този вид принтери има по-ниско качество на принтиране (300 до 600 точки на инч) спрямо лазерните (600 до 1200 точки на инч);
  • лазерни – технологията им се базира на лазери, които създават статично електричество върху подвижен фоточувствителен барабан в принтера. Статичното електричество привлича прахообразно вещество (нарича се тонер), което се изпича върху хартията на висока температура. Технологията им позволява да се харчат по-малко консумативи за разпечатване. Освен това самия процес е много по-бърз. Вече има и цветни модели, но цената на касетите с цветен тонер все още е висока;
  • етикетни – този вид ще е полезен, ако сте собственици на заведение, магазин или просто бизнесът ви изисква да издавате много бележки. Те ползват термотехнология, която буквално пече текста на специалната хартия и помага за направата на устойчиви етикети. Те са най-бързи, не трябва да се зареждат толкова често и са винаги черно-бели.

3D принтери

За тези иновативни устройства трябва отделен параграф. Те позволяват да се създават 3D модели, което е полезно за бързата и икономична направа на прототипи. Може да използва  пластмаса, но също метал и керамика за създаване на триизмерени модели. 

Най-използвани са в бизнесите, свързани с архитектура, но също и в медицината. В днешно време с помощта на тези устройства могат да се създават протези и дори определени видове тъкан.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!