menu
Забранените книги
Забранените книги
Отминаха времената, когато държави и правителства ни казваха какви книги може да четем. Или не?

Забранените книги

Книгите са един от начините, по които учим, разширяваме светогледа си и се предизвикваме. Някои от най-добрите идеи на човечеството се зараждат първо в писаните истории, а книгите пренасят през времето спомени, култура и духа на поколенията, предават ни уроците на миналото и ни учат на човечност. Някои книги остават в историческата памет като класики, а други търпят критика в продължение на десетилетия, макар да са бестселъри. Но има една категория книги, която обхваща всички жанрове на литературата и  не спира да предизвиква интереса на малки и големи читатели. Това са забранените книги или по-точно – книгите, които разказват истории, неприемливи за обществото или говорещи с гласове, които властимащите не желаят да се чуват.

В миналото

Още в древен Китай императорът забранява един от трудовете на Конфуций. В името на оцеляването на думите на учителя са загинали десетки от последователите му.

Инквизицията, част от Католическата църква, съществувала от 12 до 19 век забранява хиляди заглавия, които противоречат на нейните възгледи и религиозната доктрина. Една част от тях са трудовете на Кант, Лок, Декарт и други философи, основоположници на съвременния хуманизъм, друга част са научни трудове, като тези на Галилей и Коперник, които пък полагат основата на научния метод.

20 век

През 19 и 20 век нравите се променят, обществата стават по-свободни, а някои от старите забранени книги се превръщат в класики. 20 век е време, в което безброй творци разказват историите си и някои от тях неизбежно се конфронтират и с новите порядки. Такъв е случаят с детската история „Алиса в страната на чудесата“, която е забранена в училищата в САЩ, а в Китай изобщо не е допусната. Причините са фантастичните образи и говорещи животни, които създават нереалистична и скандална идея за света.

„Лолита“, противоречивата, сравнявана с порнография история на Набоков е забранена за разпространение в редица европейски страни и САЩ. Друга известна творба на Американския писател Джордж Оруел – „1984“, която представлява остра критика на режима на Съветския съюз е забранена там до падането на режима.

21 век

Днес забраната за определени книги не обхваща тяхната продажба, а се изразяват в препоръка тези книги да не се преподават в училище и откъси от тях да не се използват в никакви образователни програми, обичайно свързани с по-консервативни или религиозни групи.

Такава е многократно награждаваната, ни и силно критикувана книга „Мелиса“, която разказва за вътрешния свят на 10-годишно трансджендър дете. Тя е заклеймена от религиозни общности, защото влиза в противоречие с техните традиционни ценности, но остава популярна сред ЛГБТ-общността.

Забраната за определени книги или техните послания има своите основания, защото творчеството не винаги носи положителни емоции, а добре написаните думи могат да създадат силно напрежение в определени общности, дори да предизвикат насилие и нежелано поведение. От друга страна, свободата на словото и себеизразяването изисква да допуснем разнообразие от гледни точки, които отразяват света такъв, какъвто е. Разбира се, когато не става дума за откровено призоваване към насилие или друга форма на нарушение на закона, но границата не винаги е ясна.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

okoseve
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами-- https://itsssl.com/biox

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg