menu
Най-странните пещери
Най-странните пещери
Недрата на земята винаги са привличали хората.

Най-странните пещери

Пещерите са обект на изследване по много причини. Те са част от еволюцията на вида ни и много от тях пазят древни рисунки и предмети, останали от някогашните хора. Те са дом на уникални видове животни, някои от които са прекарали хилядолетия там. Те разкриват подробности за геологията на планетата, каквито не бихме могли да научим по друг начин. Пещерите се изследват от спелеолози, биолози, любители на силните усещания или просто хора, желаещи да се докоснат до света по различен начин. Ето най-странните пещери, които са отворени за туристи и ще ви оставят без думи.

Пещерата Grotto Azzure, Италия

Това е морска пещера, чийто вход е почти напълно покрит с вода. В нея обаче може да се влезе с лодка, като веднъж щом се озовете вътре, ще забележите яркосиня светлина, която сякаш струи отвсякъде. Пещерата е известна туристическа дестинация, а разположението на входа ѝ е такова, че светлината, минавайки през водата създава живи, неповторими цветове.

Пещерата на кристалите, Мексико

Тя е открита през 2000 г. и в нея са намерени най-големите известни на света кристали селенит. Това е минерал, който се образува от калциев сулфат, разновидност на гипса. Най-големият кристал в пещерата е дълъг цели 12 метра. Температурата вътре достига до 50 градуса, което прави проучването на пещерата трудно, а и опасно. Но мистерията на огромните кристали е разкрита. В продължение на стотици хиляди години, вода, наситена с калциев сулфат е прииждала в пещерата, а подземно езеро магма е поддържало температурата достатъчно висока, за да се отложат и нараснат прекрасните, големи кристали.

Пещерата на светещите червеи, Нова Зеландия

Тази пещера е дом на един уникален вид светещ червей. Когато влезете вътре, хиляди такива червеи ще превърнат преживяването в приказка. Тъй като пещерата е известна туристическа дестинация, а червеят се среща изключително само там, изследователи и биолози наблюдават популацията посредством сензори и всеки ден вътре могат да влязат само определен брой хора, за да не се увреди екосистемата.

Мамутската пещера, Кентъки

С дължината си от общо 560 километра, това е една от най-впечатляващите пещери в света, както и една от най-големите. В нея живеят над 130 различни видове, като риби, ракообразни, насекоми. Пещерата е част от световното наследство на ЮНЕСКО и не спира да привлича както опитни спелеолози, така и начинаещи търсачи на силни усещания.

Подземен свят, Филипините

Изключителна пещера, много приличаща на филмов декор. През нея тече река, по която можете да плавате с лодка и ще се почувствате като в друг свят – там има скални формации, растителност и цяла екосистема, а гледките заслужават да я причислим към едно от новите чудеса на света.

Въпреки че много от големите  пещери в света са вече открити, никой няма представа колко други има, нито сме изследвали всичко, което може да се крие в тях. Все още сме далеч от разкриването на най-ревниво пазените тайни на пещерите.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!