menu
Какво знаем за алергиите
Какво знаем за алергиите
Грешка в системата или защо някои хора са алергични, а други не?

Какво знаем за алергиите

Алергиите като че ли се увеличават, а много хора избягват определени храни или приемат медикаменти, за да се справят с тях. Макар най-често да свързваме цъфналите дървета през пролетта с алергични прояви, хората можем да сме алергични към всичко – храна животни, отрова на насекоми, дори прах. Има и няколко състояния, при които пациентът е алергичен към вода или излагане на слънце. Алергиите затрудняват ежедневието ни, а в някои случаи могат да представляват опасност за живота.

Защо сме алергични

Причината да имаме алергия, е че имунната ни система „разчита“ погрешно околната среда. Имунната система е изключително сложна, но и уникална. Тъй като тялото е в непрекъснат контакт със средата –ядем, вдишваме и докосваме стотици и хиляди разнообразни вещества всеки ден, работата на имунната система е да се адаптира и да „преценява“ кои от тях са опасни, за да ги неутрализира. В случая с алергиите, съвсем безобидно или почти безопасно за тялото вещество погрешка става обект на атака. Имунната система отделя вещество, наречено имуноглобулин Е, което предизвиква реакция на отделяне на хистамин. Именно това съединение е отговорно за симптомите – течащ нос, сърбящи лигавици, подуване, кихане и т.н.

Кои вещества причиняват алергии

Всяка имунна система е различна, така че може да имаме алергия към всичко. Най-често това са полени, домашни любимци, отровата на някои насекоми, както и някои видове храни – ядки, зърнени, месо, мляко, яйца. Алергия може да има и към вещества, нормално съдържащи се в домашния прах, като акари, останки от протеини и др.

Кои хора най-често проявяват алергии

Още не са идентифицирани напълно механизмите, които обуславят отключването на алергии, но ако родителите ви имат такива, е по-вероятно и вие да имате. В зависимост от интензивността на алергията ви, тя може да отшуми от само себе си или да не се проявява винаги, когато сте изложени на алергена. Някои хранителни алергии се проявяват в ранна възраст, а после напълно изчезват.

Как да се предпазим

Имунната система се настройва непрекъснато и алергията ви може да мине от само себе си. Засега няма начин за трайно лечение на състоянието. Единственото, което може да направите, за да го подобрите, е да избягвате алергена. Това е трудно и често може да доведе до нежелани последици, особено с алергиите към полени, които може да избегнете само ако не излизате навън. Хората с хранители алергии по-лесно могат да избягват определени храни, а ако имате непоносимост към домашен прах, просто ще ви се налага да чистите по-често. Има някои медикаменти, които успешно облекчават симптомите, а вече можете да се изследвате и да разберете с голяма точност кое отключва алергичните ви реакции, за да го избягвате.

Алергиите не са заразни, но определено са досадни. Милиони хора по света страдат от тях, като някои са изключително тежки и ако не се приемат медикаменти навреме, може дас е стигне до анафилактичен шок – животозастрашаващо състояние. За щастие науката напредва и дори да не намери лечение, методите за контрол над собствената ни имунна система ще се подобряват все повече.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!