menu
Имунната система – инструкции за употреба
Имунната система – инструкции за употреба
Можем ли наистина да „стимулираме“ имунната система и колко полезно е това.

Имунната система – инструкции за употреба

Наближава сезонът на вирусните заболявания и отвсякъде ни заливат с призиви да „стимулираме“ имунната система, за да е „готова“ за предстоящите сблъсъци с вируси.

Какво е имунната система?

Не, имунната система не е „щит“ срещу заболявания. Тя е начинът на организма да се адаптира към средата. Клетките на имунната система постоянно „патрулират“ из кръвта, органите и стомаха ни, където се запознават с всичко, което попада в тялото ни, събират информация и посредством сложни многостепенни механизми, реагират. Никой патоген или чуждо тяло няма за цел да ни разболява. Те искат да ползват нашите клетки и ресурси и работата на имунната система е да прецени доколко това ще навреди на тялото ни.

Имунната система се състои от две части. Едната е вродена, формира се от гените ни и е способна да разпознава трилиони различни съединения още от раждането ни. Другата част се „обучава“ през целия ни живот и това е частта, която се влияе най-много от заобикалящата ни среда. Но поради това, че изпълнява изключително важна работа, е много трудно да бъде повлияна съзнателно. Реагира на промени в хормоналната среда в самите ни тела.

„Стимулираната“ имунна система

Течащият нос, главоболието, мускулните болки, кашлицата и зачервеното гърло са симптомите на заболяване, с което имунната система се бори. Те обаче са резултат от усилията на имунната система да премахне патоген и са сигнал, че нещо не е наред. Свръх стимулираната имунна система реагира много по-остро от нормално работещата. Ежедневно, имунната ни система се справя с десетки и стотици патогени, без изобщо да разберем. Когато получим симптоми, значи, че по някаква причина, имунната реакция е много силна.

Алергиите са форма на силна имунна реакция – погрешно насочена, поради свръх стимулация. Например невинните полени или домашен прах, които по никакъв начин не вредят на тялото ни, са „погрешно“ разпознати като опасни и предизвикват тази реакция. Тя се премахва чрез временно потискане на имунната система.

Как тогава да помогнем на имунната система?

Имунната система работи по сложни, градени през милиони години еволюция механизми, които ние едва сега започваме да разбираме. Хранителните добавки, които се препоръчват за „стимулиране“ в най-добрия случаи са просто обикновени витамини, които не изпълняват никаква специална функция спрямо имунната система.

По-голямата част от нашата лична имунна защита е изградена още преди да се родим и в първите годни от живота ни и е в пряка зависимост от средата, в която сме израснали, както и от хормоналната среда в тялото ни във всеки един момент.

Единственото, което можем да направим, за да подобрим работата ѝ е да се погрижим тялото ни да се намира в оптимално състояние – да се храним разнообразно, да се наспиваме, да се движим умерено, да не употребяваме алкохол и различни отровни вещества, да прекарваме време със семейството и приятелите си.

Няма магически начин за „стимулиране“ на имунната система, колкото и да ни се иска. Цялостното добро здраве на организма ни и ежедневните малки усилия, които полагаме за себе са това, което наистина ще помогне. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!