menu
Как възниква интернет
Как възниква интернет
Резултат от усилията на много хора, интернет променя фундаментално обществото.

Как възниква интернет

За повечето хора интернет е нещо, което ползват в ежедневието, но дали се замисляме как и защо е възникнал? С навлизането на изкуствения интелект, става ясно, че технологиите ще окупира все повече от живота ни и това предизвиква различни емоции. Някои приемат промяната с надежда, други се страхуват. Но като всяка нова технология, всичко зависи от начина, по който го използваме.

Преди интернет

През 50-те години на 20 век, компютърните науки тепърва се развиват, компютрите са огромни, бавни и не приличат на съвременните. В различни организации започват да ги свързват в мрежа и изследователите виждат потенциала на комуникацията между устройствата. В началото на 60-те, Министерството на отбраната на САЩ използва предшественика на интернет, ARPANET. Той възниква като начин на свързване на компютри в мрежата на организацията, с цел изследвания и обмяна на информацията за тях. Благодарение на съществуването на ARPANET са написани първите протоколи, някои от които се ползват и днес. До средата на 70-те са разработени различни варианти на свързване в мрежа, които се ползват предимно от изследователи.

World Wide Web и e-mail

ARPANET остава мрежа, която се ползва от институции, но в началото на 70-те, нейн еквивалент – Теленет – е пуснат за комерсиална употреба. По това време възниква и услугата „e-mail“, която свързва подател и получател с един сървър, а протоколите, използвани за комуникация между отделни компютри, стават все повече. World Wide Web е начин за включване към мрежата, който използва един от най-разпространените протоколи – http. Той е изобретен през 80-те от изследовател, работещ в ЦЕРН, отново с цел по-добра обработка на информацията, с която боравят. През 80-те години вече има възможност за включване към глобална мрежа, научни организации се свързват една с друга, интернет сайтовете се увеличават и все повече хора ползват мрежата, за да пращат имейли.

Интернет

Интернет, такъв какъвто го познаваме е съвкупност от десетилетните усилия и разработки на хиляди хора. През 90-те глобалната мрежа започва да работи по унифицирани правила, скоростта за предаване на данни се увеличава, а достъпността на мрежата се популяризира. Хардуерното обезпечаване включва полагането на множество кабели, по суша и по дъното на океана, чрез които глобалната мрежа работи и днес. Развитието на технологията подобрява трансферите и допринася за все по-бързото навлизане на мрежата в ежедневието.

Възникването на интернет е процес, продължил няколко десетилетия, в които софтуера и хардуера еволюират паралелно. Свързването на компютри в мрежа носи със себе си и много проблеми, като изгубване на данни, измами, злоупотреба. Зловредният софтуер също се развива, а заедно с него са изобретени и различни защити. Днес в сферата на киберсигурността работят едни от най-добрите компютърни специалисти, а интернет е необходим за работата на почти всички институции, компании и правителства в света.

Ползата от интернет е безспорна, без него светът би бил съвсем различен. Разбира се глобалната свързаност води до нови проблеми, на които непрекъснато трябва да се измислят решения. Имайки предвид този опит, можем да предположим, че с развитието на ИИ, ще се получи същото – проблемите и решенията ще се развиват паралелно и ще се опитаме да извлечем максимална полза от новата технология.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!