menu
Хипохондрикът в мен
Хипохондрикът в мен
Хипохондрията е хронично състояние, което може да има повече от едно измерение.

Хипохондрикът в мен

Медиите често използват хипохондрията като нарицателно и я поставят в забавен контекст. Но това е сериозно състояние, което изисква да положим усилие, за да го контролираме. Засегнатите често имат трудности с поддържането на качеството на живот, а все по-напрегнатият 21 век допринася за влошаването на симптомите. Хипохондрията се счита за умствено разстройство, подлежащо на терапия, от което са засегнати между 1 и 10 процента от хората. Както винаги, когато се касае за ментални състояния, то няма категорични измерения и се оценява индивидуално.

Симптоми

Хипохондрията е вид тревожност и може да се развие у възрастен, който вече страда от тревожност или депресия. Изразява се в натрапчива, изцяло ирационална убеденост, че страдаме от заболяване. Хипохондрията може да се прояви без пациентът да има никакви физически симптоми или болка. Често засегнатите интерпретират погрешно обикновени телесни усещания, свързват ги с реални симптоми на сериозни заболявания и правят погрешно заключение.

Усеща се като умиране

Погледнато отстрани, убедеността, че сме болни без да има реална причина за това звучи хумористично, но това състояние рядко може да се преодолее с „обичайния“ съвет от близките: „Не мисли за това, сигурно не е нищо.“ За съжаление, никакви аргументи, изследвания или рационализации няма да убедят засегнатия човек, че е здрав. Мозъкът ни е изключително мощен орган. Ако вярваме дълбоко и силно, че нещо не е наред с нас, това се пренася от ума в тялото ни и може да предизвика неочаквани и необясними физически симптоми, защото умът и тялото ни се влияят взаимно. Леки отклонения от обичайното ни здраве, като главоболие или кашлица, също могат да предизвикат притеснения. Обръщайки постоянно внимание на обратната връзка, която получаваме от телата си, ние ставаме по-чувствителни към нея и дори най-малките отклонения ще предизвикат нов пристъп на убеденост, че умираме.  

Защо се чувстваме така

Причините за хипохондрията са разнообразни, но се счита, че тя може да се развие у някои хора поради силен стрес, преживяно тежко заболяване или след загуба на близък. Двигател на състоянието обаче са личностни характеристики и навици, които подлежат на промяна.

Ако считате, че притесненията относно здравето ви са сигурен начин да се предпазите от заболяване; ако смятате, че трябва да сте в перфектно здраве и търсите в Гугъл и най-незначителните симптоми; ако не може да намерите реална причината да се чувствате зле, но автоматично приемате, че страдате от тежко нелечимо заболяване, то вие сте напът да откриете хипохондрика у себе си.

За да избягате от порочния кръг, в който тревожността създава още повече тревожност и негативни мисли, опитайте се да бъдете обективни относно здравето си и приемете, че понякога то няма да е оптимално. Обмисляйте внимателно какво наистина чувствате и кое усещане е резултат от въображението ви. Целенасочено се стремете да игнорирате натрапчивите мисли относно здравето си.

Всички се притесняваме за здравето си и се страхуваме, че заболяване може да попречи на плановете или кариерата ни. Обикновените притеснения могат да станат хронични и да предизвикат компулсивни действия, така че е полезно да обръщаме внимание на притесненията си, но и да помним, че много лесно мислите ни могат да „скочат“ в реалността и да разбъркат представата ни за нея.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!